Oslobođen kapetan Kristo Laptalo!

12.01.2008

Pozdravljamo odluku Grčkog pravosuđa čime se još jednom dokazuje da je pravda dostižna.

Kronologija događanja:
Prve riječi kapetana Laptala nakon puštanja na slobodu:
‘Zaustavljena je nepravda, a pravda se neće više nikada vratiti. Ona je prošla, ima 16 mjeseci’, izjavio je kapetan Kristo Laptalo nakon puštanja na slobodu iz grčkog zatvora.
28.11.08. g. kapetan Kristo Laptalo napustio je Grčku i sljedeči dan u 8 sati i 15 minuta sletio u Beograd u pratnji supruge i kćeri. U Beogradu ga je dočekao sin Ivan, koji tamo živi. U Zagreb bi, doznajemo, trebao stići sutra 30.11.08. Laptalo je doputovao u Beograd redovitom zračnom linijom iz Atene u pratnji supruge Lidije i kćerke Kristine. U zračnoj luci dočekao ga je posinak Ivan Janković koji inače živi u Beogradu i kod kojega će obitelj Laptalo ostati jedan dan kako bi se odmorila od puta i burnih događanja proteklih 48 sati.

Kapetan Laptalo je redovnom linijom Croatia Airlinesa u 14.20 sati iz Zagreba odletio prema rodnom Dubrovniku. “Ne znam kako se osjećam. Osjećam se kao da sam iz New Yorka doletio doma na godišnji odmor”, rekao je Laptalo novinarima u zagrebačkoj zračnoj luci.

 Avion s kapetanom sletio je u dubrovačku Zračnu luku Ćilipi nešto prije 16 sati. Laptalo je zahvalio svima koji su ga podržavali i vjerovali u njegovu nevinost i rekao je da je sretan što se napokon vratio kući.
Nekoliko tisuća Dubrovčana dočekalo je pljeskom i sa suzom u očima dolazak kapetana Krista Laptala u Grad, na istom onom mjestu otkuda su mu prije četiri mjeseca, sa suzom u oku, ali radi tuge, poslali u Grčku riječi potpore i ohrabrenja.Kapetan Laptalo stigao je ispred Crkve sv. Vlaha zagrljen sa suprugom Lidijom i kćerkom Kristinom koje su zračile srećom.
Srdačno su mu ruku stisnuli i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, Vanja Glavočić, povjerenik sindikata pomoraca Dubrovnika i brojni njegovi sugrađani koji su se okupili oko Orlandova stupa, „kako da je otvaranje Ljetnih igara“, rekao bi kap. Laptalo.
Nakon Bucove pjesme „Lula starog kapetana“ i Ibričinog „Vapora“ koje nisu mogle nikoga ostaviti ravnodušnim, kapetan je, u šaljivom tonu započeo svoj govor kojega su Dubrovčani dočekali s oduševljenjem i snažnim pljeskom.
– Što su nam Grci učinili, pa da ja vama ovako svisoka govorim, a da me vi morate slušat – započeo je  Laptalo, nastavljajući kako ima obavezu reći dvije stvari.
Prva je bila zahvala svima koji su mu pomogli preživjeti u grčkim zatvorima gdje mu nije „falilo ni ptičjega mlijeka“, potom svim ljudima koji su mu pisali i pružali potporu,  a naročito onima koji su se izložili zbog pružene mu podrške.
– Ne bih htio nikoga izdvajat, ali moram spomenut i zahvalit se onima koji su mogli po svom položaju puno izgubit da sam proglašen krivim. Tu mislim na Dubu (gradonačelnicu Šuicu, op.a.), kap. Brazzoduru zajedno s Vanjom (Glavočićem, op. a.), te udrugama kapetana svijeta i u Hrvatskoj – rekao je Laptalo, a posebnu zahvalu biranim riječima uputio je svojim najbližim.
Dohodu i imena moje familije, uže i šire, jer njihova je zasluga da sam sretan, ali i da sam kriv, bio bih voljen – riječi su koje su izazvale oduševljenje Dubrovčana.

Na kraju svog dirljivog govora kap. Laptalo je poručio kako je potrebno učiniti sve što se može radi zaštite pomoraca i tog zvanja, jer bez takvog epiloga „sve ovo ne bi imalo svrhu i ništa od ovoga što se dogodilo ne bi imalo razloga“ .

Last modified: 08.11.2019