Potpisani formacijski sastavi

10.08.2008

Poznato vam je svima da se je na zahtjev Ministarstva pomorstva i Uprave Društva Jadrolinije prišlo izradi tabela koje sadržavaju “formacijske sastave” posada brodova/trajekata u sezoni i van sezone. Postoji i tabela “minimuma posade”, međutim tu tabelu određuju stručne službe Lučkih kapetanija ( koje su također prilog, a i sastavni dio NKUHP ).

Tokom mjeseca svibnja direktor kadrovskih i općih poslova gosp. Igor Butorac poslao je na adrese oba sindikata prijedlog Uprave “formacijske sastave” po kojoj bi se drastično smanjio broj članova posade pogotovo u zimskom razdoblju koja je bez puno razmišljanja od oba sindikata odbijena kao neprihvatljiva.

NSPPBH osnovao je svoju radnu grupu u sastavu Ivo Staničić, Davor Volarić i Branko Miščak koja je obilazila brodove, komunicirala sa zapovjednicima i upraviteljima stroja te na osnovu njihovih mišljenja sastavili našu verziju formacijskih sastava. Nešto slično postupio je i SPH.

22.07.2008. god. održan je sastanak na poziv kap Mario Babić tajnika ministarstva mora na koji su pozvane sve strane u pregovorima. Kap. Mario Babić objasnio je važnost situacije i njegovu zabrinutost za nastalu situaciju unutar Društva Jadrolinije. Isto tako naznačio je koja je važnost potpisivanja formacijskih sastava s obzirom da krajem godine izlazi natječaj za dobivanje koncesija po linijama a bez kojeg nijedan brodar nemože izači na natječaj. Sve strane u pregovorima složile su se sa kap. Mariom Babićem i obećale da će učiniti sve da do potpisivanja formacijskih sastava dođe prije koncesija.

28.07.2008. god. sastali smo se sa predstavnicima SPH i predočili jedni drugima svoje prijedloge formacija te usaglasili početno stajalište kao zajednički stav sa kojim smo izašli pred Upravu Društva.

Sredinom rujna započeli su pregovori a pregovarima sudjelovali su:

NSPPBH 3 člana: M.Božić, N.Burić i B.Miščak

SPH 5 članova: V.Svalina, P.Bracaduro, M.NJegovan, M.Milivoj, I.Švorinić

Uprave Društva 6 članova: I.Butorac, V.Staničić, A.Mrvica, T.Ivanov, B.Barbarić, LJ.Sušić

Pregovori su trajali tri dana uz jedan prekid. Moramo priznati da su pregovori bili mukotrpni, iscrpljujući, uz puno ponavljanja i uvjeravanja, napeti i nervozni zbog odgovornosti, međutim moramo priznati i to da su bili korektni, s međusobnim uvažavanjem drugih strana, praktično bez povišenog tona. Nakraju formacijski sastavi su i parafirani od strane M.Božića, M.Njegovan i I.Butorca kao znak da su se sve tri strane složile.

Nakon par dana u sjedište našeg sindikata stigla je kompletna dokumentacija. Pregledom dokumentacije kontaktiran je SPH i dobiven je odgovor da je njihov predsjedni V.Svalina potpisao kompletnu dokumentaciju unatoč tome naš Glavni odbor nije odobrio da se potpiše zaglavlje pošto je u tekstu sporna rečenica:

Broj i sastav članova posade može biti izmjenjen po odluci poslodavca ovisno o:

– popunjenosti kapaciteta broda

Odluka gl. Odbora je tu rečenicu treba brisati ili preformulirati i da glasi:

– popunjenosti kapaciteta broda na dužobalnim i međunarodnim linijama

Kontaktirajući sa predsjednikom Uprave S.Lončarom i kadrovskim direktorom I.Butorcem dobivena je još jedna bitka i sporan tekst je preformuliran i usvojen naš prijedlog.

03.10.2008. nakon dugih i mukotrpnih pregovora predsjednik NSPPBH kap. Damir Rušinović  potpisao je kompletnu dokumentaciju formacijskih sastava.

 

Last modified: 08.11.2019