PRIOPĆENJE HRVATSKIM MEDIJIMA

14.08.2009

Nezavisni sindikat pomoraca

putničkih brodova Hrvatske

Rendićeva 10, Split

PRIOPĆENJE HRVATSKIM MEDIJIMA OD NEZAVISNOG SINDIKATA POMORACA PUTNIČKIH BRODOVA HRVATSKE O PRIJEDLOGU VLADE O SMANJIVANJU PLAĆA ZA DESET POSTO TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA U PRETEŽNOM VLASNIŠTVU RH

Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske najveći dio svog članstva ima unutar linijskog brodara Društva Jadrolinija – Rijeka. Poslije šireg konzultiranja sa članstvom, zauzeli smo stav glede preporuke Vlade RH o smanjivanja plaća u „trgovačkim društvima u pretežnom vlasništvu Republike Hrvatske“, a na osnovi pariteta iz 2008. godine.

Svjesni stanja, uvažavajući recesiju, dubinu krize radi koje nam se i uvodi „krizni porez“, pokušaj dodatnog smanjenja plaće od 10-ak posto ne možemo prihvatiti.

Jednoglasan stav članstva Nezavisnog sindikata pomoraca je da se ne pregovara s Upravom društva Jadrolinije o mogućnosti smanjivanja plaće pomorcima, jer su pomorci Jadrolinije već godinama zakinuti s plaćama, te se nalaze na samom dnu prema visini plaća u odnosu na ostalih dvadesetak društava u pretežnom vlasništvu RH. Međutim, vodstvo Nezavisnog sindikata pomoraca, odazvat će se pozivu na pregovore s Upravom Društva Jadrolinije zbog 600 zaposlenika iz uprave, agencija i ostalih službi koji nažalost još nemaju kolektivni ugovor s poslodavcem.

Od 1400 pomoraca Jadrolinije njih cca 10 % primaju dodatak na plaću do minimalne Zakonom propisane plaće u visini – 2747,00 kuna. (Zakon o minimalnoj plaći 4.lipanj 2008,).

Navest ćemo primjer od „najmanjih, srednjih i najvećih“ brutto plaća pomoraca:

Plaća kadeta i vježbenika stroja – iznosi 2351,00 kunu brutto, plaća mornara i mladića – sobe iznosi 2586,00 kuna brutto, plaća mladića kuhinje, servirke, čistača stroja – iznosi 2821,00 kuna brutto, plaća kormilara, motorista i konobara iznosi 3761,00 kn.brutto. Navedeni kadrovi s prikazanim iznosima plaća predstavljaju cca 50 % ukupnog broja pomoraca Jadrolinije s ovako niskom cijenom rada. Plaće II časnika stroja/palube je 6347,00 kuna bruto, zapovjednika (II) broda 8933,00 kuna bruto. Ove navedene plaće pomoraca jesu toliko niske u odnosu na složenost i težinu našeg pomorskog posla da Nezavisni sindikat pomoraca neće pristati na nikakvo daljnje smanjenje plaća.

Tvrdimo da još nisu iscrpljene sve mogućnosti i unutarnje rezerve za uštedu na drugi način kako bi se smanjili troškovi poslovanja, a ne smanjivanjem i onako niskih plaća.

Split, 10.kolovoz 2009.godine Nezavisni sindikat pomoraca

putničkih brodova Hrvatske

Mladen Božić s.r.

Last modified: 08.11.2019