ALTERNATIVNI SUSTAV STJECANJA NAJVIŠIH ZVANJA POMORACA U RH

18.10.2010

ALTERNATIVNI SUSTAV
STJECANJA NAJVIŠIH ZVANJA POMORACA U RH
                   Na Pomorskom fakutetu – Rijeka dana 14.10.2010. održan je stručni skup o alternativnom načinu stjecanja najviših zvanja u pomorstvu. Skupu je prisustvovalo više od pedeset uzvanika.
                   Kao govornici na skupu su bili David Graeme Blunt veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, John Bazley ravnatelj Warsash Maritime Academy iz Southamptona, Maja Markovčić – Kostelac iz MMPI, Pavle Komadina i Serđo Kos sa Pomorskog fakulteta – Rijeka te Svetko Perković direktor srednje Pomorske škole iz Zadra.
                   Skupu su prisustvovali i predstavnici Republike Crne Gore i Slovenije, najrelevantnije osobe u RH vezane za ovaj projekt od predstavnika pomorskih poduzeća, agencija za ukrcaj pomoraca, raznih pomorskih udruga, sindikata među kojima i predstavnici NSPPBH Branko Miščak i Stanko Rob.
                   Uvodnu riječ imali su Serđo Kos, Maja Markovčić-Kostelac. Osim što su pozdravili sve prisutne svatko je iz svog resursa govorio o trenutnim i budućim aktivnostima.
                   Između ostalog je rečeno i da u toku iduće godine dolazi do uvođenju benificiranog radnog staža, izmjene o minimalnom broju članova posade i formacijskog sastava te olakšicama pomorskim poduzećima uz obavezu zapošljavanja vježbenika.
                   David Graeme Blunt kao veleposlanik podržao je u ime Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske prijem Hrvatske u EU, osvrnuo se na trgovinu između naših zemalja i želje da se ista poveća. Također je napomenuo veliku važnost što većeg broja visokoškolovanih pomoraca.
                   Nakon uvodnog dijela započela je prezentacija alternativnog školovanja.
                   Maja Markovčić-Kostelac ( MMPI ) objasnila je sadašnji način stjecanja najviših zvanja u pomorstvu koji ostaje i dalje te uvođenje alternativnog načina stjecanja najviših zvanja.
                   Trenutno je  uvjet da časnici palube i stroja imaju 36 mjeseci plovidbe. Školovanje će trajati 2 x 3 mjeseca uz polaganje završnog ispita, čime se stjeću najviša zvanje ( na palubi je to I čas. pal. preko 3000 BT i zapovjednik broda preko 3000 BT ). Alternativni način školovanja ne smije ići na uštrb znanja i vještina potrebnih za odgovorna zvanja I časnika, upravitelja stroja i zapovjednika broda. Takvim načinom omogućen je nastavak školovanja na fakultetu stjecanjem ECTS bodova i uključivanje u bolonjski proces.
                   John Bazley predstavio je njihov sustav obrazovanja pomoraca i objasnio kako se  kvalifikacije za najviša pomorska zvanja mogu steći na različite načine. Najvažnije je da imaju obavezno obrazovanje i želju da budu pomorci. Put do stjecanja najviših zvanja u pomorstvu se uglavno bazira na pomorskoj praksi, a tek manjim djelom na predavanja, koja nisu vezana za akademska zvanja. Za akademska zvanja tko želi može se dodatno obrazovati.
                   Svetko Perković prezentirao je pomorski srednjoškolski sustav u RH, škole koje postoje u Hrvatskoj, njihovu opremljenost i način stjecanja pomorske srednjoškolske naobrazbe. Zahvalio se Jadroliniji na pomoći za obuku njihovih đaka na našim brodovima u ljetnim mjesecima.
                   Pavo Komadina je u svom izlaganju govorio o visokoškolskom obrazovanju i razvoju školstva od drugog svjetskog rata do Bolonje 2005/06. Napomenuo da će alternativni način školovanja  trajati 2 x 3 mjeseca uz polaganje ispita te da će uvjet za pristupanje ovom načinu školovanja biti taj da časnici imaju 36 mjeseci časničkog staža. Potvrdio je da se završetkom programa dobivaju ECTS bodovi koji omogučavaju nastavak školovanja po bolonjskom sustavu. Kao najvažnije od svega napomenuo je da kod stjecanja najviših zvanja u pomorstvu bilo klasičnim ili alternativnim načinom da razina znanja mora biti ista.
                   Nakon govora uzvanika uslijedila je rasprava na temu “ za ili protiv “ alternativnog školovanja.
                   Razne udruge, sindikati, agencije za zapošljavanje pomoraca i pomorci sa višegodišnjim iskustvom podržali su alternativno školovanje dok su pojedini profesori pomorskog fakulteta bili skeptični prema alternativnom školovanju.
                   Predstavnike Crne Gore interesirale su neke pojedinosti u sustavu visokoškolstva.
                   Predstavnici Slovenije su pohvalili sustav alternativnog školovanja te su kazali da i oni razmišljaju o njegovu uvođenju iako su oni mala pomorska zemlja.
                   Nakon četverosatnog druženja skup je završen.
                                                                             Dopredsjednik pl. područja I – Rijeka
                                                                                           Branko Miščak

Rijeka, 15.10.2010.

Last modified: 04.11.2019