NEZADOVOLJSTVO POMORACA IZ ODJELJENJA OPĆE SLUŽBE

07.01.2011

 JADROLINIJA ” – RIJEKA
DIREKTORU ZA KADROVSKE POSLOVE
( DIA. IGOR BUTORAC )
NEZADOVOLJSTVO POMORACA IZ ODJELJENJA OPĆE SLUŽBE
U posljednje vrijeme do nas stižu pritužbe pomoraca iz odjeljenja opće službe, osobito sa brodova međunarodnih linija, na odnos kadrovske službe prema njima.
Pomorci iz odjeljenja opće službe u svojim pritužbama, na kadrovsku službu, između ostalog navode i da se osjećaju zapostavljeno – diskriminirano u odnosu na pomorce iz odjeljenja palube i stroja.
Pritužbe pomoraca iz odjeljenja opće službe pretežno se odnose na slijedeće:
  1. Nepostojanje plana ukrcaja za posadu opće službe tj. nepostojanje smjenskog rada u pravilnim vremenskim intervalima kao što ih imaju pomorci iz odjeljenja palube i stroja. Događa se da pomorci iz odjeljenja opće službe, koji imaju UOR na neodređeno vrijeme, svoj rad na brodu u tekućoj godini odrade u jednom ukrcaju a potom idu kući na duži period. Mnogi pomorci iz odjeljenja opće službe, zbog specifičnosti posla, shvaćaju da je za mnoge od njih vrlo teško organizirati redoviti smjenski rad u periodu ljetne sezone ali nikako ne mogu shvatiti da im se redovite smjene ne mogu organizirati u van sezonskom periodu.
  2. Da mnogi pomorci iz odjeljenja opće službe koji rade u Društvu “ Jadrolinija “ dugi niz godina uzaludno čekaju svoj red na unaprjeđenje u struci jer ih uvijek preskoče novoprimljeni pomorci.
  3. Da se pomorcima iz odjeljenja opće službe, na skoro svaki njihov eventualno postavljeni upit, često napominje da mogu doći u kadrovsku službu i uzeti radnu knjižicu.
  4. Da se na mnogim brodovima lokalnih linija iz formacijskog sastava izbrisalo mladića kuhinje i / ili mladića sobe a što je dodatno fizičkim radom opteretilo osoblje opće službe koje je ostalo u formacijskom sastavu ( kuhare i konobare ) i to bez ikakve naknade za nametnuti im dodatni rad. Naknada za navedeni nametnuti dodatni rad, po mišljenju mnogih pomoraca, mogla je i trebala je biti prikazana kroz korektno povećan broj sati rada u tablicama dnevnog fonda radnog vremena.
  5. Da se pomorcima iz odjeljenja opće službe na pojedinim brodovima u lokalnoj plovidbi u cijelosti ne priznaju – plaćaju sati rada koji su dogovoreni i određeni službenim tablicama dnevnog radnog vremena kao što se priznaju – plaćaju pomorcima iz odjeljenja palube i stroja ( bez dostave na brod pismenog obrazloženja od strane odgovorne osobe koja je donijela odluku o tome ).
  6. Ustaljeno davanje privatnicima u najam ugostiteljskih objekata na brodovima dok mnogi pomorci iz odjeljenja opće službe, koji imaju UOR na neodređeno vrijeme, više od šest mjeseci godišnje borave kod kuće i na taj način sve više na štetu Društva upadaju u minus sa satima preraspodjele. Mnogi od njih za to vrijeme boravka kod kuće jedva preživljavaju sa svojim obiteljima, na osnovnoj plaći, zbog neostvarene novčane dobiti predviđene na bazi rada na brodu od šest mjeseci godišnje.
S obzirom na učestalo iskazivanje sve većeg nezadovoljstva sa kadrovskom politikom Društva od strane pomoraca iz odjeljenja opće službe predlažemo da se žurno održi sastanak na kojem bi sudjelovali predstavnici Uprave Društva ( predstavnici kadrovske službe i službe ugostiteljstva ) i NSPPBH na kojem bi iznijeli saznanja i mišljenja o navedenoj ” problematici ” te svi zajedno pokušali pronaći rješenja koja bi bila svima prihvatljiva.
Vama prepuštamo da odredite vrijeme i mjesto održavanja sastanka i očekujemo da nas pravovremeno o tome obavijestite.
S poštovanjem
Predsjednik
_____________________
( kap. Grgo Dujmović )
Split, 06.01.2011.

Last modified: 04.11.2019