NSPPBH SE OBRATIO PREDSJEDNIKU NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA GOSP. KREŠIMIRU SEVERU

10.03.2011

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
PREDSJEDNIK
( GOSP. KREŠIMIR SEVER )
Poštovani,
Dana 08.03.2011. NSPPBH je uputio otvoreno pismo resornom ministru gosp. Božidaru Kalmeti vezano za akumulirano nezadovoljstvo pomoraca u Društvu “ Jadrolinija “ – Rijeka.
Molimo Vas da proučite upućeni dopis i da osobitu pažnju posvetite dijelu koji se odnosi na nelojalnu konkurenciju stranih brodara prema brodaru Jadroliniji a sve to uz potporu ( zbog propusta u radu ili namjere ) nadležnih institucija RH na lokalnoj, županijskoj ili državnoj razini.
Molimo Vas da stupite u kontakt sa resornim ministrom i od njega zatražite žurno razmatranje i rješavanje naših zahtjeva.
Također Vas molimo da u slučaju neuspjelog postizanja dogovora sa resornim ministrom da na prvim pregovorima s Vladom RH, s obzirom na sve navedene informacije o mogućim nepravilnostima i nepoštivanjima zakona Republike Hrvatske u pomorskom prometu, iznesete zahtjev da se osnuje povjerenstvo koje će ispitati okolnosti i utvrditi :
  1. Dali su nadležne lokalne i državne institucije izdale stranom brodaru Blue Line suglasnost na Red plovidbe za 2011. godinu u skladu sa važećim propisima RH?
  2. Dali je strani brodar Blue Line postupio u skladu sa zakonima RH kada je prekinuo održavanje redovite međunarodne linije Split – Ancona dana 10.02.2011.?
  3. Dali je strani brodar SNAV u posljednje tri godine obavljao međunarodne linije u skladu sa važećim propisima RH koje kažu da ih brodar mora obavljati najmanje 4 mjeseca godišnje?
Stav je NSPPBH:
  1. Da ukoliko navedeno povjerenstvo utvrdi nepravilnosti u izdavanju suglasnosti na Red plovidbe za stranog brodara Blue Line koji održava međunarodnu liniju između talijanskih i hrvatskih luka da se ta suglasnost ukine.
  2. Da ukoliko povjerenstvo utvrdi nepravilnosti u održavanju međunarodnih linija, vezano za odustajanje od plovidbe od strane stranih brodara, da nadležne institucije Republike Hrvatske postupe u skladu sa važećim propisima koji kažu da u tom slučaju brodar ne može slijedeće godine dobiti suglasnost Agencije na predložene redove plovidbe.
NSPPBH podržava zdravu konkurenciju i zahtjeva da MMPI poduzme potrebne radnje kako bi se onemogućilo djelovanje nelojalne konkurencije u pomorskom prometu na području Republike Hrvatske.
NSPPBH od resornog ministra gosp. Božidara Kalmete očekuje odgovor i provođenje radnji kojima će osigurati hrvatskim brodarima i pomorcima ravnopravnost barem na području Republike Hrvatske, u odnosu na strane brodare i pomorce, ako je već ne mogu imati u državama članicama EU.
Na taj bi se način povećala konkurentnost Jadrolinije na međunarodnim trajektnim linijama i očuvalo oko 350 radnih mjesta za hrvatske pomorce.
S poštovanjem
Predsjednik
__________________
( kap. Grgo Dujmović )
U prilogu:
  • Dopis “ Uzburkalo se more “
Split, 08.03.2011.

Last modified: 04.11.2019