I Z V J E Š Ć E SA INFORMATIVNIH SASTANAKA NSPPBH U PLOVNOM PODRUČJU II – ZADAR

18.03.2011

Dana 09.03.2011. u Plovnom području II – Zadar održani su informativni sastanci koje su vodili glasnogovornik sindikata Tomislav Urlić i članovi IO sindikata Branko Šešelja i Nediljko Bulić.
Informativni sastanci su se održali na brodovima Jazine, Zadar i Mate Balota.
Teme informativnih sastanaka su bile slijedeće:
  • Dopis upućen dana 08.03.2011. resornom ministru gosp. Božidaru Kalmeti pod nazivom “ Uzburkalo se more “
  • Dopis upućen dana 01.03.2011. državnom tajniku za more kap. Mariu Babiću ( protivljenje prijedlogu izmjene Pomorskog zakonika vezano za primjenu tzv. socijalne reforme )
  • Dopis upućen dana 19.02.2011. državnom tajniku za more kap. Mariu Babiću ( prijedlog za izmjene Pomorskog zakonika vezno za tzv. beneficirani staž pomoraca )
  • Dopis upućen dana 10.02.2011. državnom tajniku za more kap. Mariu Babiću pod nazivom “ Namjera organiziranja prosvjeda i štrajka “ zbog kašnjenja sa isplatom plaće
  • Dopis upućen dana 08.02.2011. predsjedniku Uprave Jadrolinije dr. sc. Slavku Lončaru pod nazivom “ Tko to pokušava destabilizirati Jadroliniju? “
  • Dopis upućen dana 05.02.2011. predsjedniku Uprave Jadrolinije dr. sc. Slavku Lončaru pod nazivom “ Zahtjev za ispravak nepravde iz 90 – tih godina prošlog stoljeća “
  • Dopis upućen dana 06.01.2011. direktoru za kadrovske poslove u Društvu Jadrolinija dia. Igor Butorac pod nazivom “ Nezadovoljstvo pomoraca iz odjeljenja opće službe “
  • Rasprava o predstojećim izborima za novi saziv Radničkog vijeća u Jadroliniji
Radni sastanak s temama gore navedenim, započeo je na brodu Jazine u 09:45 sati. Na sastanku je prisustvovalo 35 – 40 pomoraca. Posebno zadovoljstvo nam je pričinilo prisustvovanje velikog broja pomoraca učlanjenih u SPH koji su, uvidjeli tko su istinski borci za prava pomoraca i zaposlenika na kopnu u Društvu Jadrolinija, dali maksimalnu potporu NSPPBH a često puta nisu štedjeli svoje vodstvo u konstruktivnoj kritici za njihov rad tijekom prošlih a i sadašnjih vremena. Posebice je istaknut kvalitetan rad Radničkog vijeća u ovom sazivu.
Predstavnici NSPPBH su pozvali pomorce i zaposlenike na kopnu, da ne nasjedaju praznim obećanjima i lažnim pričama, o prekorednim zaposlenjima na stalno odnosno prevođenju ugovora o radu na određeno vrijeme u ugovore o radu na neodređeno vrijeme, a vidjelo se i na zadnjem turnusu prevođenja ugovora o radu, da su mnogi ostali razočarani vjerujući slijepo bajkovitim lažima. Također su naglasili prisutnim da neka iziđu na izbore za Radničko vijeće u što većem broju i da glasaju po svojoj savjesti, uzimajući u obzir, odnosno verificirajući svojim glasom kvalitetu rada a ne sindikalnu pripadnost.
Svi nazočni su naglasili da bi sindikati trebali ujednačeno djelovati u borbi za radnička prava, na što su predstavnici NSPPBH podržali tu ideju, te kazali da oni tako i funkcioniraju ali traže samo istinu i argumente, mjerljive i vidljive, jer samo istinom se mogu braniti radnička prava, a ne populizmom, liderstvom i lažnim populariziranjem samo sebe i to uz obilate objede na račun drugog, a uvijek u pravilu bez nazočnosti suprotne strane. Uz jasnu i glasnu podršku prisutnih radu NSPPBH sastanak je završio u 11:10 sati te su predstavnici NSPPBH pošli na brod Zadar.
Sastanak na brodu Zadar je počeo u 11:25 sati. Sastanku je prisustvovalo oko 40 pomorca. Teme razgovora su bile gore navedene, ali sa posebnim naglaskom na temu mogućeg prelaska posada međunarodnih linija na ugovore. Uz iscrpna objašnjenja ovih tema u razvijenoj diskusiji predstavnici NSPPBH su dobili maksimalnu potporu u svom radu i rješavanju ovog problema od svih prisutnih pomoraca bez obzira na sindikalnu boju. Iz diskusije se uočilo da pomorci prepoznaju čelnike NSPPBH kao istinske aktere i borce za zadržavanje dosadašnjih stečenih prava posada brodova u međunarodnoj plovidbi.
Svi prisutni su se protivili prelaženju na tzv. devizne ugovore.
Članovi posade iz odjeljenja opće službe su nam skrenuli pozornost da su smjene, zahvaljujući postignutom dogovoru sa sastanka predstavnika Uprave Jadrolinije i NSPPBH, krenule redovitim ritmom, ali i dalje sa ponekim odstupanjima, te da bi se moralo intervenirati da to postane pravilo, a ne iznimke.
Članovi posade iz odjeljenja stroja su se žalila, da oni pak nemaju nikakvih smjena, da su i dalje po osam do devet mjeseci na brodu, te da im se kaže zašto i kako oni ne mogu imati redovite smjene.
Predstavnici NSPPBH su im skrenuli pozornost da se tijekom godine može koristiti i rasporediti samo zarađene sate preraspodjele. Za primjer su ukazali kako, po važećem sistemu vođenja evidencije sati preraspodjele u Društvu Jadrolinija, svi pomorci na brodu ne ostvaruju jednaki fond sati preraspodjele tako da netko od pomoraca može po trenutno važećim pravilima raditi po sistemu dva mjeseca na brodu a jedan mjesec kući ili tri na brodu a jedan kući, dok netko po zarađenom fondu sati preraspodjele može biti 15 dana na brodu a 15 dana kod kuće.
Predstavnici NSPPBH su prisutnima rekli da će ova problematika biti najkvalitetnije riješena sa izmjenama i dopuna postojećeg NKUHP koje NSPPBH od svoga osnivanja zagovara.
Članovi posade iz odjeljenja stroja se slažu sa takvim načinom rasporeda ali inzistiraju da se ide prema kadrovskoj službi i da to postane uzanca čija su pravila unaprijed poznata, da ne ovise o samovolji kadrovskog referenta.
Predstavnicima NSPPBH također je predočeno da razno – razni misari stavljaju pomorce na svoje liste za Radničko vijeće ne pitajući ih, prije toga dali to žele ili ne žele, i još gore da lažu kolege da kupe potpise za sebe a njih samih nema na tim prijedlozima za liste. Tragikomično, licemjerno, podlo i zločesto, jer ti isti su vikali o neljudskosti tih ljudi, nemoralnosti i inicirali pokretanje postupaka, a sada za iste kupe potpise. Gdje je kraj ljudskoj zloći i podlosti, ali Bože oprosti im, jer ne znaju što čine.
Sastanak na brodu Zadar je završio u 12:10 sati.
Predstavnici NSPPBH su i na brodu Mate Balota članovima posade iznijeli osvrt na gore navedene teme. NSPPBH je i ovdje dobio punu potporu u svom radu, a također i Radničko vijeće.
Predstavnici NSPPBH su se uputili prema Biogradu da bi o radu NSPPBH i najnovijim zbivanjima upoznali pomorce ali zbog kratkoće vremena su upoznali samo zapovjednika koji je rekao da će o svemu navedenom popričati sa posadom te nam je dao punu podršku u radu.
Glasnogovornik NSPPBH
Tomislav Urlić s.r.
Split, 10.03.2011.

Last modified: 04.11.2019