NSPPBH UPUTIO ZAHTJEV UPRAVI JADROLINIJE DA RIJEŠI POTEŠKOĆE BRZIH PLOVILA IZ PLOVNOG PODRUČJA I – RIJEKA

03.05.2011

JADROLINIJA – RIJEKA
UPRAVA DRUŠTVA
RIJEŠITE POTEŠKOĆE BRZIH PLOVILA IZ PLOVNOG PODRUČJA I – RIJEKA
Dana 26.03.2011. četiri zapovjednika sa brzih plovila Dubravka i Novalja uputili su Upravi Društva Jadrolinija dopis pod nazivom “ Ukidanje noćnog čuvara – kormilara na brzobrodskim linijama u luci Rijeka “.
U svom dopisu zapovjednici su naveli svoje razloge za neslaganje sa odlukom o ukidanju noćnog čuvara – kormilara kao i svoje viđenje nastalih poteškoća i pomorskog prekršaja sa kojim se zbog toga susreću u dane kada brzo plovilo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili tehničkih problema ostane tijekom noći u luci Rijeka.
Zapovjednici su, davanjem na znanje navedenog dopisa, obratili se za pomoć i mišljenje i slijedećim odgovornim osobama SUS – a Društva Jadrolinija:
  1. Časniku sigurnosti ( Ovlaštenoj osobi SUS – a ) gosp. Damir Kordić
  2. Rukovoditelju plovnog područja I ( Odgovornoj osobi za upravljanje brzim plovilima i matičnom lukom Rijeka ) gosp. Miljenko Barbalić
  3. Direktoru za opće i kadrovske poslove gosp. Igor Butorac
Na žalost do današnjeg dana Uprava Jadrolinije i nitko od navedenih odgovornih osoba SUS – a nije se udostojao poslati svoj pismeni odgovor zapovjednicima navedenih brzih plovila.
NSPPBH i ovom prilikom želi ukazati na neodrživost ovakvog iskrivljenog poimanja SUS – a po kojemu se u Jadroliniji od odgovornih osoba sa broda zahtjeva obvezno pismeno očitovanje za i najmanju stvar vezano za SUS dok istovremeno odgovorne osobe sa kopna uzimaju sebi za pravo da vrlo rijetko, a mnoge čak i nikada, dostavljaju na brodove pismene odgovore na zaprimljene upite ili druge dopise.
NSPPBH smatra da je nedopustivo ponašanje u ovom slučaju Uprave Društva Jadrolinija a poglavito navedenih odgovornih osoba SUS – a jer uz pismeno saznanje o poteškoćama i pomorskom prekršaju na navedenim plovilima nisu za shodno našli pola sata vremena da dođu do navedenih brzih plovila u luci Rijeka, iako ih iz Upravne zgrade Jadrolinije vide svaki dan, i porazgovaraju sa zapovjednicima te pokušaju zajednički pronaći način kako da se u budućem radu izbjegne navedeni pomorski prekršaj.
S obzirom da su Ovlaštena osoba SUS – a gosp. Damir Kordić i Odgovorna osoba za upravljanje brzim plovilima i matičnom lukom Rijeka gosp. Miljenko Barbalić ujedno i članovi Povjerenstva za sigurnost u Jadroliniji NSPPBH i ovom prilikom izražava sumnju u mogućnost ispravnog rada Povjerenstva za sigurnost dok se ovako ponašaju oni koji na sastancima Povjerenstva za sigurnost analiziraju neusklađenosti SUS – a, nezgode ili opasne događaje i donose odluke o korektivnim mjerama s rokom za njihovu provedbu.
NSPPBH zahtjeva od Uprave Društva Jadrolinija slijedeće:
  1. Da navedene odgovorne osobe sa kopna u Društvu Jadrolinija žurno pismeno odgovore zapovjednicima navedenih brzih plovila na njihov dopis.
  2. Da navedene odgovorne osobe sa kopna u Društvu Jadrolinija zajednički sa zapovjednicima brzih plovila pronađu način kako da se u budućem radu izbjegne navedeni pomorski prekršaj.
  3. Da se na nivou Društva Jadrolinija organizira sastanak odgovornih osoba po SUS – u sa kopna i broda ( po nekoliko predstavnika ) na kojem bi se postojeća, po mišljenju NSPPBH preglomazna, papirologija SUS – a smanjila i svela u okvire koji će zadovoljiti zakonske norme i povećati učinkovitost postupaka SUS – a.
S poštovanjem
NSPPBH
U prilogu:
  • Dopis “ Ukidanje noćnog čuvara – kormilara na brzobrodskim linijama u luci Rijeka “
Split, 02.05.2011.

Last modified: 04.11.2019