Otvoreno pismo Presjednika Radničkog Vijeća gospodinu Oparovu

08.07.2014

Poštovani gospodine Oparov,

hvala na dobroj namjeri pozitivne kritike, ali i pozitivna kritika koja nije zasnovana na argumentima može izazvati negativne učinke ili blago rečeno dvojbe kod onih kojima je upućena. Nadam se da je cilj bio podržati kao što sami pišete pozitivnu energiju radničkog vijeća, a ne kritizirati stvari temeljem pretpostavki. Gospodine Oparov, nemam potrebe da se opravdavam, a još manje želje za dokazivanjem tko sam i što sam. Rezultati koji stoje iza prošla dva saziva radničkog vijeća su mjerljiva i dokaziva za razliku od rada velikih sindikalista, bilo iz kojeg sindikata da dolaze. Radi pojašnjenja situacije podastrijeti ću Vam činjenice i skrenuti vam pozornost na poslovnik o radu radničkog vijeća, sporazum o uvjetima o radu radničkog vijeća. sporazum o radu predsjednika radničkog vijeća koji su jednoglasno izglasani na sjednici radničkog vijeća i u konačnici zakona o radu.

Po poslanim zaključcima radničkog vijeća upravi društva stiže dogovor da se želi razgovarati o zaključcima i poziva se predsjednik radničkog vijeća na razgovor. Predsjednik ne želi ići sam već želi da sa njim idu još tri člana na što se uprava složila, a sve sukladno poslovniku i sporazumu. Rezultati tih pregovora su sljedeći: 1-ispravit će se nepravda prema 14 pomoraca koji nisu primljeni u zadnjem prijemu pomoraca do kraja ljeta, 2- počet će se obračunavati pomorski dodatak u prosjek plaće za godišnji odmor s plaćom za sedmi mjesec , tako da će svaki kormilar prilikom odlaska na godišnji odmor u prosjeku imati veća primanja za 1000 do 1300 kuna u brutu, 3- stvorena je platforma socijalnim partnerima sindikatima za pregovore o povećanju plaća i 4- mišljenje o odvojenom životu sukladno NKU, stavovi uprave i članova radničkog vijeća nisu se približili te se podnosi tužba institucijama zaduženim za to sukladno zaključcima radničkog vijeća, a također se nisu približila mišljenja oko sati preraspodjele.

Sukladno zaključcima radničkog vijeća ide se prema mjerodavnim institucijama koje će presuditi. I konačno, gospodine Oparov, dogovoreno je da radna grupa o tome ne može sama odlučiti već cijelo RADNIČKO VIJEĆE i zbog toga se saziva radničko vijeće 16. 07. 2014. u Splitu u prostorijama inspektorata. Također Vas trebam podsjetiti da ste za ovu radnu grupu glasali na sjednici radničkog vijeća a također ste bili pozvani na rad grupe ( što je vidljivo iz zabilješki na telefonu kod Pava Kanjua),a koliko se sjećam zadnji put ste bili na kupanju s obitelji ( bar sam tako informiran). Također Vas moram podsjetiti da radnička vijeća nisu niti od jednog sindikata, već su oni predstavnici svih radnika i onih koji nisu sindikalno opredjeljeni. Mislim, čak sam uvjeren, da zbog objektivnog informiranja javnosti ciljem učvršćivanja pozitivne energije da ćete ove informacije, odnosno ovaj odgovor objaviti na stranicama SPH.

Mislim da je rad radničkog vijeća u cilju boljitka svih radnika društva Jadrolinija, a ne onih koji žele preko kritika radničkog vijeća promovirati svoj prazni ego. Govoreći o ukidanju ili raspadanju jednog ili drugog sindikata, kao što je i sam predsjednik nadzornog odbora Jadrolinije prof. Pavao Komadina rekao i čuo da se jedan sindikat raspada, ali na njihovu žalost nije se raspao, već je jači nego ikada. Nadam se da je Vaš istup bio brzoplet ili nespretan zbog nepoznavanja Poslovnika o radu radničkog vijeća, Sporazuma o uvjetima za rad radničkog vijeća i Zakona o radu.

Pozdrav, Tomislav Urlić, predsjednik radničkog vijeća.

Last modified: 04.11.2019