KRUHA GOSPODARU

28.01.2015

Nezavisni Sindikat

Pomoraca Putničkih                                                       n/p Predsjedniku Uprave Jadrolinije

Brodova Hrvatske                                                            Dr.sc. Alan Klanac

Osječka 5a Split

         

                                                       KRUHA GOSPODARU

Poštovani,

Nezavisni Sindikat smatra ,da je došlo krajnje vrijeme da se sjedne za stol i poradi na pitanjima plaća,hranarine i pomorskog dodatka.

Nakon stavljanja na snagu protokola o plaćama pomoraca u društvu Jadrolinija, došlo je do otvaranja pandorine kutije tj. visine primanja i visine kojeficjenata kod pomoraca.

Imajući na umu da su do sada svi pomorci krpali kraj s krajem ,računajući na koji prekovremeni sat, koji se zasluženo pisalo do sada. Sa uvođenjem protokola o plaćama , ugašena je i posljednja nada u dostatnost plaća za preživljavanje obitelji i samih pomoraca u Jadroliniji.

Poznavajući visinu kojeficjenata kod pomoroca od 1-4, lako je svima izračunat visine plaća na brodu i još lakše usporediti sa ostalim u društvu.

Posljedice ovako niskih primanja su sve vidljivije u zadnje vrijeme , a na što mi predstavnici Nsppbh-a upozoravamo već dosta vrimena ,bilo kroz sindikat ili kroz svoje predstavnike u RV-a.

Nažalost za posljedicu svega ovoga ,odlaze nam njabolji ljudi iz Jadrolinije u potrazi za boljim sutra ,a za Jadroliniju nastaje nenadoknadiva šteta.

Stoga Nsppbh-a predlaže, da se u što skorije vrijeme sastanu predstavnici Sindikata, Radničkog Vijeća i Uprave Jadrolinije ,te razmotre sve moguće solucije, da se povećeju primanja kod pomoraca i zaposlenika, i isto tako da se povećaju hranarina i dnevnice ,koje se nisu godinama mjenjale.

Zadnji put kad su se povećavale dnevnice,litra goriva koštala je nešto više od tri kune,a kad se povećavala hranarina ,litra goriva je iznosila jedva pet kuna , a da ne govorimo o ostalim stvarima. Svjedoci smo da se u zadnjih deset godina ulagalo u sve , osim u zaposlenike i njihova primanja. Svi se vole dičiti novi brodovima,uspješnon sezonom i ostalim stvarima , a nitko se zapravo ne pita kako poboljšati primanja zaposlenika u bjeloj floti.

Najnoviji fenomeni koji se događaju u Jadroliniji, a koji se nisu nikada do sada događali, jesu ti da dolaze pomorci nižih zvanja, tražiti pomoć od Sindikata za osnovne potrepštine.

Zbilja se nadamo da će Uprava Jadrolinije skupa sa socijalnim partnerima iznaći rješenje i da neće dozvolit da pomorci i zaposlenici u društvu Jadrolinija budu građani drugog reda,te da za svoj rad i trud budu nagrađeni primanjima dostatnim za normalan život.

S poštovanjem

                                                                                                                           Vd. Presjednik Nsppbh-a

                                                                                                                           _________________

                                                                                                                             (Nediljko Bulić)

Na znanje:

-Presjedniku RV Jadrolinije dipl.iur. Tomislav Urlić

Mali Lošinj, 10.01.2015

Last modified: 04.11.2019