Pismo sindikalnim partnerima!

29.04.2015

RADNIČKO VIJEĆE                                                Split, 27. travnja 2015. god.

DRUŠTVA JADROLINIJA

Rijeka, Riva 16.

 

 

   NEZAVISNOM SINDIKATU POMORACA

   PUTNIČKIH  BRODOVA HRVATSKE        

Split, Osječka 5A

   SINDIKATU  POMORACA HRVATSKE

Rijeka,Krešimirova 4

 

P o š t o v a n i ,

 

Slijedom u više navrata održanih sastanaka Radne grupe Radničkog vijeća, predstavnika sindikata i Radničkog vijeća, kao i sedam održanih sjednica Radničkog vijeća i jedne tematske sjednice Radničkog vijeća od 12. veljače 2014. godine., stičemo dojam, da je stvoren nekorektan odnos prema svim sudionicima Radnih grupa i Radničkom vijeću, voljom ili bez nje, ignorirajući nas kao partnere u radu i htijenju za uspješnost Jadrolinije, kao zajedničkog cilja Uprave Radničkog vijeća i socijalnih partnera.

Nastavno na navedeno, moramo  istaknuti da smo u više navrata pozivali predsjednika Uprave Društva Jadrolinija i predsjednika Nadzornog odbora Društva Jadrolinija  zbog mnoštva nagomilanih, a nerješenih problema, ništa dalje od obećanja, što znači nerješavanje problema u začetku. Smatrajući da nam je obveza i dužnost upozoriti na probleme i zajednički ih pokušati rješiti, sa ciljem da Jadrolinija postane  ne dobra, već izvrsna tvrtka. Epitet izvrsnosti Jadrolinija može dobiti samo sa kvalitetnim kadrom unutar tvrtke, ukomponiravanjem novih tehnologija i eventualno nužno potrebnim kadrom izvan tvrtke, visokih referenci, bilo to na poslovnom planu vođenja tvrtke ili organizacijom u ustroju Društva.

U obvezi smo napomenuti, uvažavajući obveze predsjednika NO prof. P. Komadine, koji sudjeluje u radu u više NO, obveza na fakultetu, lučkoj upravi…, smatramo da ovi nagomilani problemi koji su ostali samo na obećanjim, obzirom na nadolazeću sezonu, da se je svakako trebao odazvati pozivu na sjednicu Radničkog vijeća ili uputiti svog zamjenika što je i bilo navedeno u pozivu za sudjelovanje u radu sjednice Radničkog vijeća, od 24. travnja 2015. godine. Koliko je nama poznato zamjenik predsjednika NO Društva Jadrolinije nije o tome niti bio obavješten. Ignorirajući obvezu  prema zakonodavcu, samim tim podsredno i Radničkog vijeća, neprimjereno je, pa i ako dolazi  od samog predsjednika NO prof. P. Komadine. Smatramo da je ignoriranje na ovaj samovoljan način nepotrebno. Cilj nam je zajednički IZVRSNA JADROLINIJA, što znači, da ne smije nikada biti podjele na NJIH I NAS.

Vjerujemo i očekujemo da se  nalazimo na istim stranama. Naša strana je JADROLINIJA, a Vaša…?

Zaredane isprike predsjednika NO prof. P. Komadine, zbog nemogućnosti dolaska na sjednice Radničkog vijeća, nameću pitanje; “da li je to doista tako, i baš uvijek opravdano?” Skloni smo vjerovati da se daje na znanje Radničkom vijeću, koje je izabrano voljom radnika, onih organiziranih u sindikalne središnjice i onih izvan njih, ne politički postavljenih, VAŠE mišljenje nije važno.

Ne ulazeći u kopentencije NO Društva Jadrolinija i ne želeći se mješati u strukturu upravljanja, Radničko vijeće upozorava sukladno svojoj zakonskoj obvezi, da brod zvani Jadrolinija juri punom parom prema hridi, što znači nasukavanje sa nesagledivim posljedicama. Radničko vijeće ne želi i učinit će sve da ne dozvoli takav kraj bijelog broda zvanog Jadrolinija.

Radničko vijeće sluša, skoro pa dvije godine, o usklađivanju pravnih akata svih razina sa pozitivnim propisima RH, ali u praksi gotovo pa ništa od toga. I dalje se krši Konvencija MLC- 2006, Pomorski zakonik, Pravilnik o održavanju straže…, ZOR, SUS Društva Jadrolinija i raznorazne Odluke istog Društva koje isključuju jedna drugu.

Radničko vijeće,  jednoglasnim je zaključkom na svojoj sedmoj sjednici održanoj 24. travnja 2015. godine, prije pokretanja zaštite prava radnika na kopnu i pomoraca, jedinim preostalim instrumentom kojim raspolaže Radničko vijeće, tj. pokretanjem sudskog spora, traži sindikalnu pomoć u rješavanju navedenih problema. Predlaže da sindikati organiziraju okrugli stol sindikata koji djeluju u Društvu Jadrolinija,  predsjednika krovne organizacije NHS – gospodina Krešimira Severa, Glavnog tajnika SPH gospodina Predraga Brazzadura, predstavnika Radničkog vijeća, predsjednika NO Društva Jadrolinija ili njegova zamjenika, predsjednika Skupštine Društva Jadrolinija ili njegova zamjenika, ministra MRMS, prof. Miranda Mrsića ili njegova zamjenika,  predsjednika Uprave Društva.

Nadalje, Radničko vijeće traži do govoreno sa tog okruglog stola ima svoj POČETAK, VRIJEME IZVRŠENJA I IMPLEMENTACIJU ISTOG U SUSTAV DRUŠTVA JADROLINIJA.

 

Molimo sindikate da odgovor dostave do o4. svibnja 2015. godine,

 

 

 

S poštovanjem,

 

Tomislav Urlić,predsjednik RV

Last modified: 04.11.2019