DOPIS KOORDINATORICI ” MARE NOSTRUM “

23.11.2015

Koordinatorici  procesa kołektivnog  pregovaranja i

Ravnateljici udruge ” MARE NOSTRUM”

 

gospođi Maji Markovčić Kostelec

 

Poštovana,

 

Sram me je početi ovaj dopis, ” podsječam Vas” jer kao osoba koja profesionalno obavlja neki posao, mišljenja sam da se mora ispuniti minimum obveza zadanih tim poslom. Stječem dojam da u ovom slučaju nije odrađeno sa Vaše strane, poglavito kada se radi o zajedničkom stavu PO sindikata i PO Mare Nostruma, kao predstavnika udruge brodara, donesenog u mjesecu srpnju o. g. točnije 17. srpnja 2015. godine i  telefonskog kontakta između Vas i predsjednika NSPPBH, koji  je ujedno i zamjenik predsjednika PO sindikata.

 

Zajednički stav PO sindikata i PO Mare Nostruma ( brodara ) sa navedenog sastanka da se ne izlazi u medije sa bilo kakvim priopčenjima sve u dobroj vjeri bržeg dolaska do cilja tj. zaključivanja NKUHP želeči zaštititi brodare i pomorce u kabotaži od nadolazeče konkurencije.

 

Kao što niste organizirali sljedeći radni sastanak PO sindikata i PO Mare Nostruma, Vi idete i korak dalje i dajete intervju medijima, točnije Pomorskom vijesniku kao što navodite i izmedu ostalog, kako sindikati koji  djeluju, kod hrvatskih brodara, imaju različite stavove oko pojedini pitanja. Gospođo Kostelec, ja kao predsjednik NSPPBH Vam jamčim kada je interes radnika različitog stava među sindikatima NEMA, NlTl ČE BlTl, nije točna tvrdnja od Vaše strane da sindikati imaju različite stavove oko pojedini pitanja, o korektnosti Vašeg intervjua ne bih komentirao, što se tiče sindikata. Nadam se da mi svi  jednom pogledamo u nutrinu našeg bića.

 

Točno je da se niste držali dogovora od 17. srpnja 2015. godine sa radnog sastanka u Zadru. Točno je da ste mimo dogovora izašli u medije. Točno je da, na dostavljene pisane materijale ( prijedloga NKUHP ) od strane PO sindikata dostavljenog Vama kao Koordinatorici i drugim članovima pregovaračkog odbora sindikata, današnjim danom tj. 18. studenim 2015. nismo primili vaš prijedlog ili očitovanje. Točno je da su nesuglasja nastala kod PO brodara koji odbijaju iznijeti zajednički stav. Mene kao člana te radne skupine je SRAM, a Vas?

 

Kako gledati na navedena zbivanja, ne mogućnosti ili ne htijenja rješavanja navedenog tj. zaštite hrvatskih pomoraca i brodara, a u konačnici i nacionalnih interesa RH od nadolazeće konkurencije kojoj se širom otvaraju vrata.

Stječem dojam, da je svijesno ( jer ne mogu shvatiti da je ne svijesno ) otezanje pregovora izravno pogodovanje nadolazećoj konkurenciji, jer izradom NKU štitimo pomorce i brodare, a tim štitimo i interese RH, mislim da su interesi RH, odnosno građana RH pa taman bili pomorci i brodari interesi svih nas.

 

Tražimo žurno organiziranje sastanka za nastavak pregovora, u  daljnjih osam dana u suprotnom sindikati če ponovo pribjeći industriskim akcijama i prosvjedima.

Ovo ne shvaćajte kao prijetnju, već kao normalni slijed dogadaja.

S poštovanjem

Tomislav Urlić  Predsjednik NSPPBH – Zamjenik predsjednika PO sindikata

Last modified: 04.11.2019