ANONIMNO PISMO UPUČENO NA ADRESU NSPPBH

24.11.2015

NEZAVISNI SINDIKAT POMORACA

PUTNIČKIH BRODOVA HRVATSKE                                                                                                                                                         RIJEKA

 

 

 

 

Anonimno pismo upućeno na adresu NSPPBH !

 

 

Molim vas da pomognete u rješavanju problema kvalitete hrane na brodovima Jadrolinije.

Hrana je nedostatna i nekvalitetna primjerice za doručak se konstantno 365 dana daje salama, sir i jogurt . Kuhar to donese oko 0730 h baci na stol da se sami poslužimo ili nekad on stavi na oval ne perući prije toga ruke a konobar ako je ukrcan spava. Ručak od malo ostataka od kokoše ili junjetine sprema se juha sa puno vegete umisto da se stavi povrće i kupi malo mesa za juhu. Glavno jelo je većinom svinjetina koja je pržena na tavi ili ploči ili pečena u pečnici a prilog krumpir ili zelje. Slično je i sa večerom samo se daje jedan pijat nekad i dva. Kupuje se sok recimo Konzumov oznake K-PLUS sa 3% voća ostalo šećer i aditivi nekad i gore marke s udjelom voća 0,5°.

Često se nabavljaju namirnice nepoznatog podrijetla i kvalitete bez računa što može biti opasno za zdravlje. Nediljom se sprema roštilj od svinjetine (vrat), piletina (batak) par kilograma prosječne cijene oko 20 – 25 kn još se nešto spremi za večeru punjena paprika ili neki odrezak pohani. To je sve gotovo do podne i kuhar iza ručka pođe doma i pitam vas koliko je stavija u đžep.

U prosjeku se krade oko 300 kn kada je praznik još je gore jer imamo jednu ipo hranarinu.

Mislim da se neće promjeniti ništa dok budu imali kuhari novce u rukama jer im nije interes da kupuju kvalitetno nego što jeftinije da im ostane što više novaca. Oni nikome ne pokazuju račune koje dobiju na kasi prilikom plaćanja kod kupovine namirnica niti ih itko pita koliko su platili.

15.07.2015 zatvorenici u Požegi odbijaju hranu da je nekvalitetna. Studenti se često bune kad se pokušava povisiti udio s kojim participiraju u cijeni hrane. Imaju studentsku komisiju koja provjerava kvalitetu. Djećiji vrtići prelaze na zdravu hranu mi koji sve to plaćamo smo ispod standarda i nesmjemo se buniti.

Najpoštenije je da se isplaćuje hranarina na ruke kao što se isplaćuje pomorski dodatak ili da se u krajnjem slučaju šalju namirnice na brod a kuhar ih samo sprema i time onemogući doticaj sa novcem ( kao neke strane kompanije ).

Svježe povrće se jede jedan put na dan a često ni toliko a voće je opća nepoznanica što će posvjedočiti i članovi sindikata.

Nitko od strane firme i ostalih nadređenih ne kontrolira hranu a taj se problem provlači godinama i ugrožava se zdravlje pomoraca a vidimo što se govori posljednjih dana o hrani u medijima koliko ona utječe na zdravlje.

U prosjeku se krade oko 300 kn dnevno a nediljom i državnim praznikom puno više.Pitam vas tko ima 66 kn dnevno po glavi, to bi bilo za 4-članu familju 8 000 kn to nema u nijednoj državi na mjesec.To je sasvim pristojno i nije malo kako se želi prikazati od strane kuhara da se poveća hranarina samo bi se više kralo.

Firma je u pravu ako smatra da je hranarina dovoljna samo je treba kvalitetno upotrijebiti. Imam osjećaj kad jedem da sam u KARITASU da sam dobio neku milostinju . Nadam se pomoči od vas – Lijep Pozdrav

    ODGOVOR NA ANONIMNO PISMO

Last modified: 04.11.2019