OSVRT NSPPBH-a NA ČLANAK U NOVOM LISTU

01.01.2016

NEZAVISNI SINDIKAT POMORACA  PUTNIČKIH BRODOVA HRVATSKE


 

                                                                                                      NOVI LIST

 

n / p  gospodin Darko Pajić

 

 

P o š t o va n i ,

 

Osvrt Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske ( NSPPBH ) na Vaš članak u Novom listu od 28. prosinca 2015. godine, naslovom KRIZA U JADROLINIJI.

 

Već u prvoj rečenici gospodina Klanca, laž do laži ili nepoznavanje materije o kojoj govori. Ako je nepoznavanje materije, to je manji grijeh od laži koje usput budi rečeno nisu strane gospodinu Klancu. Ne može mu se oprostiti i nepoznavanje materije, jer u Jadroliniju je po njegovu dolasku primljeno više pravnika pa su ga oni trebali savjetovati  prije intervjua sa Vama, ako nije postojalo povjerenje u “stari kadar”.

 

” Ne postoji nikakva razlika u tretmanu zaposlenika na kopnu i pomoraca kada su u pitanju otpremnine “ kaže Klanac.

 

To je čista laž, razlika je u tome što pomorci idu u mirovinu sukladno NKUHP, dok radnici na kopnu idu sukladno Pravilniku o radu i ZOR. U ovom slučaju, što govori gospodin Klanac, ne radi se  niti po jednom od navedenih akata, već proizvoljno po nahođenju Klanca vanjske suradnice. Pomorci kada idu u mirovinu sukladno NKUHP onda imaju 50 % od prosjeka plaće zadnja tri mjeseca, dok radnici na kopnu 33 %  prosjeka  zadnja tri mjeseca. U navedenom slučaju pomorci mogu samo ići u mirovinu temeljem čl. 115. st. 2. ZOR  koji kaže ” ako radnik nije u mogućnost uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (OSOBNO UVJETOVANI OTKAZ). Što to znači za pomorca,  ne mogućnost produženja moreplovnice, što implicira ne mogućnost ukrcaja na brod, u tom slučaju pomorac ima pravo na otpremninu kao što je navedeno. U slučaju kada ispunjava uvjet za punu ili prijevremenu starosnu mirovinu, odlazi u nju sa osam tisuća kuna otpremnine opet sukladno NKUHP.

Napominjemo, gospodin Klanac upotrebljava termin PRIJEVREMENA MIROVINA, koji ne poznaje ni Zakon o radu, Pravilnik o radu kao ni NKUHP. Još jedna u nizu novih terminoloških kovanica gospodina Klanca, koju ne nalazimo niti u jednom od navedenih pravnih akata.

 

Gospodin Klanac u boldanom dijelu, Vašeg članka, sam potvrđuje da nije rekao istinu, odnosno da je izrekao laž, jer u prvoj rečenici kaže ” ne postoji nikakva razlika u tretmanu zaposlenika na kopnu i pomoraca kada su u pitanju otpremnine, dok u drugom dijelu kaže ” i pomorcima smo omogućili prijevremeno umirovljenje  UZ UVJET ( za pomorce postoji uvjet, dok za djelatnike na kopnu nema uvjeta) adekvatne medicinske dokumentacije ” Prosudite sami jesu li isti uvjeti.

 

“Ovisno o izračunu godina staža, godina provedenih u Jadroliniji i prosjeku plaća, i pomorci i djelatnici na kopnu dobili su otpremninu za prijevremenu  mirovinu u istom rasponu okvirno od 100 000 do 250 000 kuna. Ovo je također još jedna u nizu izrečenih laži od strane gospodina Klanca, jer ima djelatnika na kopnu koji su dobili otpremninu od 65 000 do 90 000 kuna, a to je manje od njegove okvirno navedene donje granice.

 

Vrlo bitna stvar, GODINA PROVEDENIH U JADROLINIJI, obračun godina o kojima govori gospodin Klanac, za pomorce uvjetovane “adekvatnom medicinskom dokumentacijom” pravno rečeno OSOBNO UVJETOVANI OTKAZ UGOVORA O RADU obračunavaju se samo godine provedene u Jadroliniji, dok zaposlenicima na kopnu u tzv. “prijevremenom odlasku u mirovinu” djelatnika na kopnu obračunavaju se sve godine radnog staža, što znači ako je netko proveo 10 godina u Jadroliniji, a 30 godina kod drugog Poslodavca dobiva otpremninu za 40 godina staža, suprotno ZOR i Pravilniku o radu. Mišljenje NSPPBH je da je očito pogodovanje jednoj određenoj grupaciji zaposlenika, što znači zakonski ne dopušteni čin i gruba diskriminacija prema pomorcima, a ujedno nepotrebno uvećani troškovi.

 

Sukladno čl. 153. st. 1. i 2. Radničko vijeće usko surađuje sa sindikatima koji djeluju kod poslodavca, od dokumentacije zaprimljene od strane Radničkog vijeća dostavljene sindikatima razvidno je da su bili ogromni napori od strane Radničkog vijeća prema Poslodavcu kako bi se program otpremnina sproveo sukladno ZOR i inim pozitivnim pravnim aktima RH. Poslodavac je napravio ogluhu na sve ukazane propuste  u provođenu navedenog programa. Dostavljamo Vam korespodenciju RV spram Poslodavca. NSPPBH se i ovim putem zahvaljuje Radničkom vijeću Društva Jadrolinija na uloženom trudu u pregovorima sa Poslodavcem, te podržavamo svaki daljnji potez RV u skladu sa njihovim ovlastima.

 

NSPPBH stječe dojam da je ovo gruba manipulacija emocijama, kako pomoraca tako i radnika na kopnu, s ciljem zavadi pa vladaj. Koliko je nama poznato Radničko vijeće je imalo podršku radnika sa kopna kako i pomoraca, jer je nastupalo sukladno svim pozitivnim pravnim aktima RH, u konačnici što mu je i zakonom zadana obveza.

 

PROGRAM ŠTEDNJE, ” Mi ovim programom otpremnina štedimo. Svi su odobreni iznosi otpremnina manji od ukupnog troška preostalih plaća do pune mirovine, i svatko se mogao prijaviti ukoliko ima uvjete i staž od najmanje 10 godina u kompaniji. ” Da, lijepo zvuči, ali gospodin Klanac je  zaboravio ili svjesno propustio kazati da se na neka od tih radnih mjesta primaju drugi ljudi, pa se pitamo gdje je tu ušteda (kako gospodin voli brojke NSPPBH sindikat traži da se ta ušteda prikaže u brojkama ) ako se jedan djelatnik otpušta, odnosno obuhvaćen programom otpremnina, a na njegovo mjesto se prima drugi unaprijed znan kao slučaj u Splitu, djelatniku u odlasku smo dali “okvirno od 100 000 do 250 000 kuna ” te od sutra moramo plaćati novog djelatnika po istoj plaći kao djelatnika u odlasku, osim razlike dodatka na radni staž što je minoran iznos u odnosu na novac dat za otpremnine.

 

KOLEKTIVNI UGOVOR, “sindikati su dali prijedlog teksta koji je nama načelno prihvatljiv i vjerujem da postoje dobre šanse da i to potpišemo” Ne da ovo nije samo laž već i na zadnjem sastanku Pregovaračkih timova u Splitu 10. prosinca 2015. godine ( Predhodni sastanak je bio u Zadru 17. srpnja 2015. godine, Pregovarački tim poslodavca je rekao da ćemo se sastati za 45 dana, toliko o želji Poslodavca da se pregovori o NKU dovedu do kraja) se dogovaralo kako smo stekli dojam, prijetvorno, odnosno podmetanjem kukavičjeg jaja u gnijezdo pregovora. Prvo poslan je samo jedan čovjek od strane Jadrolinje koji je imao legtimaciju za pregovore, drugi ne. Prijedlog je bio da se postojeći kolektivni ugovor produži za godinu dana, što je za sindikalnu stranu bilo neprihvatljivo, jer pristanak na to, bi značilo ozakonjenje ” Protokola ” koji je protuzakonit, odnosno suprotan MLC  kovenciji.  Nudi nam se manje od zakonom i konvencijama  zadanih minimuma. Toliko o dobrim namjerama Poslodavca.

 

Minimalna plaća, što je nego sramota, kada gospodin govori o hranarini kao primanju, koja je definirana kao trošak Poslodavca NKUHP, putnim troškovima, smiješno pa i sam gospodin Klanac ima putne troškove.

 

NSPPBH u potpunosti daje potporu gospodinu Muciću u svemu navedenom, te podupiremo nastavak sindikalnih akcija.

 

Molimo da ovo objavite u Vašem listu zbog istinitosti i objektivnog obavještavanja javnosti.

Za bilo kakve dodatne  informacije stojimo na raspolaganju. Kontakt mobitel 0992265811.

 

 

S poštovanjem,                                                            Tomislav Urlić, predsjednik NSPPBH

 

 

21000 Split, Osječka 5a

mob: 098 / 775 – 156098 / 775 – 156 ˘ mob: 098 / 645 – 818098 / 645 – 818 ˘ e-mail: info@nsppbh.hr ˘ www.nsppbh.hr

tel: + 385 21 530 006+ 385 21 530 006 ˘ fax: + 385 21 530 006 ˘ MB: 2330792

                                                      

Last modified: 04.11.2019