SVIM RADNICIMA UZ OBILJEŽAVANJE 1.SVIBNJA

28.04.2016

NEZAVISNI SINDIKAT POMORACA PUTNIČKIH BRODOVA HRVATSKE

Poštovani članovi sindikata, svi pomorci i zaposlenici Društva Jadrolinija.

 

 

 

Sa  žaljenjem moram reći da mi je žao što Vas ne mogu pozvati na proslavu Prvog svibnja, Praznika rada, već na otpor i borbu protiv krupnog kapitala, koji ulazi u hrvatsku pod geslom ” pokrenimo gospodarstvo i povećajmo životni standard”. To nam isto poručuje i Vlada RH, preko medija govoreći o “reformama” koje se žele provesti, ali bez socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima. Ništa novo u Hrvatskoj. Sve Vlade bilo koje boje, ponose se dodvorničko poslušnim karakterom, sa ciljem koristi onima koji na račun sve većeg osiromašenja radnika ostvaruju svoj profit, i to proglašavaju uspjehom u poslovanju.

 

Ako je uspjeh poslovanja daljnje osiromašenje radnika, hvala im ne trebaju nam u Hrvatskoj. Oni i takvi ruše nam temelje socijalnog društva proklamiranog  u preambuli Ustava RH.

 

Atak na demokraciju ljudske slobode i rezultate dosadašnjih sindikalnih borbi, ugrožavaju reprodukciski ciklus opstojnosti  Hrvata.

 

Sve sam skloniji vjerovanju da smo opstali od “stoljeća sedmog“ snagom i snagom uma Hrvatskog seljaka, radnika i ratnika koje je spajala u borbi za samobitnost i samoopstojnost. Snagu i snagu uma smatram da će uništiti današnja Hrvatska potićući strane investitore i domaće tajkune. Sve što oni znaju, jest uzeti stvarano generacijama i obranjeno životima hrvatske mladosti u Domovinskom  ratu.

 

Ukidanje radničkih prava devastiranje i uništavanje društvenih resursa. Mladi visokoškolovani ljudi ne mogu se zaposliti u javnim  tvrtkama, ali zato mogu poslušnici koji će odraditi prljave  poslove za plaću onima koji su ih instalirali. Starija radna populacija je roba sa greškom koje se treba riješiti po svaku cijenu, uz cijenu davanja otpremnina koje nisu uvijek u skladu sa zakonom.

 

Produžavanje radnog vremena u nedogled, ali ne biti plaćeni za odradeno, već priča budite sretni što uopće primate plaću. Želimo li takvu hrvatsku? Ne!

 

Mi ne želimo društvo podjela i zavada, ne želimo društvo — Hrvatsku gdje je glavni razvoj poduzetništva privatizacija javnih službi i javni poduzeća, neki novi klinci provode samovolju nad obespravljenim i nemoćnim radnicima, gdje ti isti moćnici ciljano žele odvojiti sindikate od radništva, što bih znaćilo, razbijanje jedinstvenog radnićkog korpusa u RH. Primjećujem da i uspjevaju dajući ti isti moćnici sitne privilegije pojedinim grupacijama ljudu unutar jedinstvenog radnićkog korpusa, koji onda i sami rade protiv dojučerašnjih kolega.

 

Nismo za takvu Hrvatsku.

Nismo za Hrvatsku privatnog javnog  zdravstva

Nismo za Hrvatsku daljnjeg poštrenja uvjeta za odlazak  u  mirovinu

Nismo za Hrvatsku nejasnih i nepreciznih najava povećanja korištenja imovinskog i dohodovnog cenzusa

 Nismo   za   Hrvatsku   zlouporabe    ugovora   o   radu   na   odredeno   vrijeme,                          zlouporabe rada,

OD HRVATSKE SAMO TRAŽIMO Zemlju u kojoj se dostojanstveno živi, od dostojanstvenog rada.

 

Kada socijalni partneri i Vlada ispune ovaj uvijet tada ću vam sa zadovoljstvom kao sindikalist moći zaželjti sretan i uspješan Praznik rada

 

Dragi moji sindikalisti, vi koji vodite sindikate i članovi sindikata sjedinimo radnički korpus.

 

Nemojmo zbog ega i taština da ga razjedinjujemo. U takvim trenucima drugi nas i dalje uspješno pljačkaju, ne dopustimo im  to.

 

Bez borbe i samoodricanja nema  pobjede nad nemani zvanoj profit.

 

To mi možemo i hoćemo

 

 

 

 

 

 

S poštovanjem

Last modified: 04.11.2019