BROD U MAGLI

08.08.2016

Poštovane kolegice i kolege,

 

Svjedoci smo nažalost događanja u protekle tri godine. Država nam je postavila najnesposobniju Upravu ikada, koja svoje neznanje prikriva napadima na sve one koji ne misle poput njih.

 

Po dolasku na vlast najvžnije im je bilo sve “stare” djelatnike dislocirati, poslati u mirovinu i dovesti svoje kadrove. Sada imamo većinu Voditelja, Rukovoditelja, Izvršnih Direktora i ostalih, koji obnašaju te funkcije mimo svoje struke.  Neki od njih uopće ne ispunjavaju uvjete iz nekoliko sistematizacija, jer u Jadroliniji koliko je nama poznato dvije su Sistematizacije na snazi. Oni koji  se usude išta reći ili se suprotstaviti kršenju Zakona, poput Izvršnog direktira gosp. Jana Krebera, po kratkom postupku dobiju izvaredni otkaz. Slučaj “Kreber” je je u sudskom postupku te će kako stvari stoje biti okončan u njegovu korist , a naravno platit će sve radnici Jadrolinije.

 

Za Izvršne direktore postavljaju svoje poslušnike, a ne stručnjake koji bi se trebali baviti unapređenjem sustava, jer i ptice na grani znaju da je Jadrolinija brod koji se gadno nagnuo,a njegovi časnici nemaju znanja ispraviti ga i vratiti na pravi kurs.

 

Prva stvar koju je učinila Uprava na čelu sa Alanom Klancom, jest uvođenje Protokola o kolanju i evidentiranju sati rada brodova. Tim činom mimo svakog zakona i propisa RH, Uprava pomorcima u jednom danu prekida radno vrijeme  više puta, te svjesno krši odredbe MLC Konvencije, ZOR, Pravilnika o održavanju straže i ostalih propisa. Naime prema financijskim izvješćima isplaćeno je 40 000  prekovremenih sati manje nego prije uvođenja Protokola.

 

Isplata otpremnina za radnike na kopnu isplaćena je za cjelokupni staž, a ne kako je zakonon propisano za godine provedene kod  istog poslodavca, što nije slučaj za pomorce. Svjedoci smo rastezanja i oduglovačenja isplata otpremnina za pomorce koji ne mogu produžiti liječničke svjedodžbe i koji nemaju pravo na prijevremenu mirovinu uz otpremninu ako nisu bolesni.

 

Ova Uprava je nastavila praksu prijašnjih Uprava, da su pomorci za njih radnici drugog reda, a ne glavna osovina koja sve pokreće. U prilog tome ide i činjenica od prije nekoliko dana, stavljanja radnika na kopnu u veće platne razrede, (osim šalterskih djelatnika) dok se u isto vrijeme pomorcima ne priznaju sati rada, koje krvavo zarađivaju na buri, suncu i kiši. Dostatno je samo usporediti koeficjente na kopnu i brodu. Pametnom dosta.

 

Ponovno nisu isplaćeni sati predraspodjele koji su trebali biti isplaćeni sukladno NKU do 30.06.2016.g. Vjerojatno za to nema novaca. Jesu li ti novci podjeljeni novozaposlenim stručnjacima u većim platnim razredima, poslušnicima koji su spremni zatvarati oči na sva kršenja pozitivnih propisa RH u izvedbi Predsjednika Uprave Jadrolinije ?

 

I dalje se ne radi ništa na nabavi brodova za Međunarodne linije, već se čeka da nas konkurencija pregazi do kraja i da još stotine obitelji pomoraca ostanu bez kruha.

 

Šikaniraju se predstavnici radnika u Radničkom vijeću i sindikatima, zabranjeno je slanje službene pošte elektronskim putem i stavljanje zapisnika Radničkog vijeća i sindikata na oglasne ploče, vjerojatno da ne bi bili upoznati sa stvarnim događajima koji nanose štetu svima nama.

 

Prvi put u povijesti Jadrolinije nisu održani skupovi radnika i nisu omogućeni izbori za predstavnika radnika u NO zbog samo Predsjedniku Uprave i njegovim stručnim savjetnicima znanih razloga. Nameće se opravdanjo pitanje, kolika je nedodirljivost i samovolja potrebna za vođenje državnog poduzeća?

 

Nedostaje veliki broj pomoraca, koji se svakodnevno žale  da se prekrcavaju sa broda na brod, da nemaju redovite smjene, smještaj posada na nekim brodovima je katastrofalan, nije u skladu sa normama MLC Konvencije, nemaju osigurano vrijeme za nabavu, pripremu, konzumaciju hrane, kao ni pauzu za marendu……

 

Radi se iznad svih normi MLC Konvencije, bez suglasnosti socijalnih partnera i nadležnih Lučkih Kapetanija, što je obaveza po zakonu.

 

Odugovlači se sa potpisivanjem novog NKU-a za pomorce, a ne žele niti spomenuti KU za kopno.

 

Šalterske djelatnice rade isti posao za različite koeficjente, te nemaju nikakva prava, niti je ikome stalo do njih i njihovih prava.

 

Sustavno se devastiraju matične radionice, odlaskom zaposlenika radionica u mirovinu ili iz nekih drugih razloga na njihova radna mjesta se ne primaju novi radnici te se na taj nači gubi sposobnost radionica za obavljanjem popravaka i servisa koje su prije radili, stječe se dojam da se na taj način nekome pogoduje.

 

Šta više reći? Bilo je i prije nelogičnosti i nepoštivanja propisa  u Jadroliniji, ali sve ovo što se sad događa spustilo nas je na dno i međuljudske odnose učinilo nikad gorima.

 

POŠTOVANE KOLEGICE I KOLEGE, STAV GLAVNOG ODBORA  NSPPBH JE DA OVOME SVEMU TREBA STATI NA KRAJ TE OVIM PUTEM POZIVAMO SVE VAS DA NAM DATE SVOJU PODRŠKU U PROVEDBI VELIKOG PROSVJEDA KOJI JE U PRIPREMI I KOJI BI SE TREBAO USKORO  ODRŽATI U SPLITSKOJ LUCI.

Glavni Odbor NSPPBH-A

Last modified: 04.11.2019