UPUČENO PISMO PREDSJEDNIKU NHS

08.08.2016

Nezavisni hrvatski sindikati

n/p Predsjednik,

Krešimir Sever

 

 

 

Poštovani,

 

 

Obraćam vam se za pomoć u rješavanju problema sustavnog šikaniranja članova glavnih tijela Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova (NSPPBH) i članova Radničkog vijeća (RV) u Društvu Jadrolinija.

 

Kronološki ću u kratko opisati zbivanja u protekle tri godine:

 

Dana 02.07. 2014.g. imenovan sam za predsjednika NSPPBH-a i od tada počinju svi moji problemi.

Prvo sam dobio upozorenje pred otkaz zbog takozvane anonimne prijave protiv mene.

 

Nakon članka u Novom listu u kojem sam stao u zaštitu  gospodina Marina Kustića , koji je ukazao na propuste u gradnji novih brodova i kojem je Uprava prijetila otkazom, dobio sam poziv od Izvršnog Direktora za ljudske resurse u kojem mi je rečeno da sam do daljnjega iskrcan sa broda i da mi ništa više ne smije reći. Nakon dva mjeseca provedena kod kuće na tzv.hlađenju, ukrcan sam za kaznu, kako mi je rekao Izvršni Direktor, na brod Premuda, koji slovi za kažnjenički brod sa najmanjom plaćom.

 

Sustavno se nastavlja od strane Uprave šikaniranje i diskriminacija članova Radničkog vijeća iz razloga što je Radničko vijeće podnijelo niz prijava Inspekciji rada, Državnom Odvjetništvu i Policijskom Uskoku, a što to je učinjeno nakon što su se iscrpile sve mogućnosti i pokušaji skretanja pozornosti Predsjedniku Uprave Alanu Klancu da se krše pozitivni propisi Republike Hrvatske.

 

Prije nekoliko dana druga zamjenica predsjednika RV, gospođa Milkica Ilijašić je dobila upozorenje pred otkaz kao i član RV, gosp. Ivan Srzentić  koji je iskrcan s broda po naređenju Predsjednika Uprave, kako je navedeno iz Kadrovske službe.

 

Nakon teške bolesti, predsjednik RV, gosp. Tomislav Urlić, zatražio je otpremninu za prijevremenu mirovinu, jer je tada bio u tijeku program za slanje radnika na kopnu, koji su ispunjavali uvjete, među kojima je bio i gospodin Urlić. Svi radnici koji su zatražili otpremninu, a koji su ispunjavali uvjete su i otišli, osim gosp. Urlića, Predsjednika RV-a.

 

Nakon gubljenja liječničke svjedožbe za obnašanje službe na brodu, premješten sam na radno mjesto sukladno mom zdravstvenom stanju i radim taj posao devet mjeseci, jutros sam dobio poziv od svog Rukovoditelja u kojem mi je rečeno da mi se neće više produžiti ugovor i da im više nisam potreban po usmenom nalogu Izvršnog direktora Sektora ljudskih resursa, Dalibora Čandrlića.

 

Dana 23.05.2016.g. u Ministarstvu Pomorstva je održan sastanak Sindikata, Uprave i Radničkog vijeća uz nazočnost zamjenice ministra, gospođe Jadranke Fržop i gosp. Branimira Farkaša, na kojem je predsjednik Uprave Alan Klanac prijetio meni sa otkazem 04.08. 2016 g. kada mi istekne aneks ugovora i gospođi Milkici Ilijašić, a radi se o dva  zamjenika presjednika RV-a.

Na pitanje gospođe Fržop,  gosp. Alanu Klancu radim li ja svoj posao u redu i postoje li nekakve pritužbe na moj rad, gospodin Klanac je odgovorio da sam sve svoje poslove odrađivao fer, pošteno i korektno.

Nakon sastanka gospođa Milkica Ilijašić i ja smo u upozorili gospođu Fržop na prijetnje upućene od predsjednika Uprave i na mogući revanšizam, na što je ona odgovorila da se ne trebamo ništa bojati i da će ona pratiti situaciju.

 

Sa svime što je slijedilo nakon održanog sastanka u resornom ministarstvu upoznati su gđa. Fržop i gosp. Farkaš dostavljenom dokumentacijom koja potkrepljuje navedeno, ali na žalost bez povratne informacije sa njihove strane.

 

Kršenje propisa, mobing, diskriminacija zbog rada u sindikatu i Radničkom vijeću nastavlja se još većom žestinom, jer su javno izgovorene riječi gosp. Alana Klanca ” imat ću ja svoje Radničko vijeće i svoj Sindikat, dok sam ja Predsjednik Uprave bit će po mom “.

 

Molim Vas da mi pomognete u zaštiti mojih prava koja proizlaze iz važećih propisa Zakona o radu, o zaštiti članova Radničkog vijeća i Sindikalnih povjerenika.,

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

 

 

 

Nediljko Bulić

 

 

 

 

 

U Splitu, 26.07.2016.g.

Last modified: 04.11.2019