IZVJEŠĆE O RADU NSPPBH ZA 2016

22.12.2016

IZVJEŠĆE O RADU NSPPBH ZA 2016

 

 

 

Poštovane kolegice i kolege,

 

Nsppbh je u protekloj godini održao nekoliko sastanaka, sa resornim Ministrom, Predsjednikom Sabora te telefonskih razgovora sa  Ministrima i Tajnicom za More, uz konzultacije sa NHS i Krešimirom Severom, a sve da se prisili Upravu Jadrolinjie na dijalog i na poštivanje Zakona o radu, Nacionalnog kolektivnog ugovora i MLC konvencije.

Između ostalog pokrenute su prijave Inspekciji rada za niz prekršaja zbog nepoštivanja zakonskih odredbi, koje smo uputili preko naših predstavnika u Radničkom vijeću.

Upozorili smo sve o nejednakosti postupanja prema svim radnicima i korištenju ortačkih veza u Jadroliniji te napadima sa svih strana kojima su izloženi sindikalni predstavnici Nsppbh, a što nije za slučaj kod naših kolega.

 

Na sastanku sa Upravom održanom u Rijeci, 07.10.2016.g tražili smo da se isplate svim zaposlenicima Božićnica i Regres u visini neoporezivog djela koji zakonski iznosi 2.500,00 kn, izjednačavanje koeficjenta šalterskim radnicima i nastavak primanja radnika u stalni radni odnos.

 

U kolektivnom pregovaranju za NKU za Hrvatske pomorce došlo je do razilaženja mišljenja dvaju sindikata i do nepovjerenja iz razloga što je SPH, dva puta na pregovore donio prjedloge NKU, bez prethodnog usaglašavanja sa NSPPBH, što je predhodno bilo dogovoreno.

Naknadno je utvrđeno da prjedlog NKU kojeg je predložio SPH daje manja prava pomorcima nego što ih daje važeći Kolektivni ugovor, što je za Nsppbh neprihvatljivo i na što nikada neće pristati. Vidljivo je to u njihovu prjedlogu članaka, čl.9. st.3 koji glasi ” Najveći dopušteni broj sati rada pomorca u predraspodjeli ne smije biti veći od 14 sati tjekom bilo koja 24 sata”, i čl.14.st.3. koji glasi ” Ukupno razdoblje odmaranja će biti podjeljeno na tri dijela od kojih jedan mora najkraće trajati 6 neprekidnih sati, a vrijeme između uzastopnih razdoblja odmora ne smije prelaziti 6 sati” i st.4.” U slučaju kada pomorac nije u mogućnosti iskoristiti dio raspoloživih 4 sati odmora, tad pomorac stječe pravo na plaćene prekovremene sate”.

 

Ovakvi prijedlozi pojedinih članaka koje predlažu pregovarači iz SPH, nisu u skladu sa MLC konvencijom i daju manja prava nego važeći NKU.

Kompletni pregovarački ciklus zapeo je na RADNOM VREMENU i PLAĆAMA. Tu pregovarači iz Nsppbh neće nikada popustiti ni milimetra na štetu pomoraca.

 

 

Na proteklim izborima za predstavnika radnika u Nadzornom odboru kandidat kojeg je predložilo Radničko vijeće ujedno je i Povjerenik Nsppbh gosp. Nediljko Bulić koji je dobio 293 glasa kao i gosp. Damir Oparov.

U cijeli izborni proces nitko od članova Nsppbh, nije se mješao niti u rad Izbornog povjerenstva, koje je potpuno neovisno tijelo i u čiji rad se nitko ne smije miješati. Isto smo očekivali i od naših sindikalnih kolega kao i od ostalih kandidata, a što se na žalost svih zaposlenika nije desilo.

Etičkom povjerenstvu je bilo normalno da objavi dopise koji su bili uvredljivi za pojedince, a isto to etičko povjerenstvo ne želi objaviti dopise Nsppbh koji ne vrijeđaju nikoga, a sve sa ciljem sprječavanja dotoka informacija prema članovima Nsppbh o stanju u Jadroliniji.

Etičko povjerenstvo je objavilo dopis SPH u kojem se optuživa predsjednicu Izbornog povjerenstva, a koja je ujedno i Povjerenik SPH za kopno, za namještanje izbora i krivotvorenje izbornog rezultata, u kojeme navode da nije štitila interese SPH.

Mi u NSPPBH smo ostali zatečeni kad smo to pročitali i nikako nam nije jasno kako Predsjednica izbornog povjerenstva koja mora biti neovisna i nepristrana, a imenovana je od Radničkog vijeća, mora štititi interese SPH i pitamo da li je to javni pritisak SPH na Izborno povjerenstvo i izborni rezultat?

Također nas čudi kako je moguće da kandidat koji je predstavljavo SPH na izborima gosp. Damir Oparov može poslati e-mail Etičkom povjerenstvu da ne objavi rezultate izbora i da oni to učine.

 

Tako je gosp. Dragomir Mucić uzeo sebi za pravo da pošalje e-mail Izbornom povjerenstvu u kojem navodi da moraju postupiti sukladno ZOR i proglasiti izbornim pobjednikom onoga kandidata koji ima više staža kod poslodavca, a kada je saznao da više staža ima gosp. Bulić onda se povukao i počeo tražiti razloge za poništenje izbora.

 

Žao nam je što kolege iz SPH u nama ne vide partnere, nego protivnike. Nadamo se da će napokon uvidjeti da su interesi radnika najbitniji, jer nam je zadaća štititi i promicati njihova prava.  U ovom vrlo složenom razdoblju Jadrolinije kad bi svi morali biti kao jedan za spas Jadrolinije i držati se zajedno nama se opet ponavlja situacija iz razloga, samo znanih SPH da se razilazimo i s time pogodujemo Upravi Jadrolinije.

Nsppbh je na izinstiranje SPH napravio Anketu o izjašnjavanju radnika za prosvjed koji se trebao održati u srcu ljeta, a koji se nije održao zbog odgađanja SPH cijelo ljeto dok nije završila sezona, ponovno iz samo njima znanih razloga.

 

NSPPBH i SPH moraju zajedničkim snagama braniti prava svih zaposlenih, bez ikakvih podjela i bez fige u džepu, što su pokazali zajedničkim prosvjedom u Rijeci, jer to je jedina garancija uspjeha i opstanka za sve nas.

 

 

 

 

SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELIMO SVIM ZAPOSLENICIMA

DRUŠTVA JADROLINIJA I NJIHOVIM OBITELJIMA UZ OBILJE BOŽIJEG BLAGOSLOVA  I JEDINSTVENU JADROLINIJU U BUDUĆNOSTI.

 

 

 

Split, 21.12.2016.

Last modified: 04.11.2019