NSPPBH-a PISAO MINISTRU BUTKOVIĆU

05.02.2017

 

 

 

 

 

Jadrolinija

Nezavisni sindikat pomoraca pisao ministru Butkoviću:”Tražimo hitnu smjenu Alana Klanca”

Autor: Darko Pajić
Objavljeno: 4. veljača 2017. u 20:55

U pismu se navodi da Uprava Jadrolinije nije gotovo ništa učinila u pripremi za nadolazeću liberalizaciju tržišta

RIJEKA Od resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova RH traži hitnu smjenu Uprave Jadrolinije na čelu sa Alanom Klancem, a pismo je osim na adresu Ministarstva upućeno i predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora. U pismu se navode i razlozi za smjenu, te se tvrdi kako Uprava Jadrolinije u protekle četiri godine nije gotovo ništa učinila u pripremi tvrtke za nadolazeću liberalizaciju tržišta, pa je na takav način dovela u pitanje opstojnost i cjelovitost Jadrolinije.

– Koliko je nama poznato, od devet katamarana osam je starijih od 20 godina, a klasični brodovi i nekoliko trajekata stariji su od 35 godina. Na posljednjem natječaju bio je uvjet da katamarani moraju biti  mlađi od 20 godina, a katamarani i klasični brodovi moraju biti mlađi od 35 godina, pa se slijedom navedenog postavlja pitanje: ako uvjeti na nadolazećem natječaju budu isti ili slični kao na proteklom natječaju, koliko će Jadrolinija izgubiti linija, navodi se u pismu Nezavisnog sindikata.

Također se dodaje kako Uprava Jadrolinije odbija bilo kakvu komunikaciju s Radničkim vijećem već više od godinu dana, iako je po Zakonu o radu i Sporazumu o uvjetima za rad RV-a, koji je potpisan od strane Uprave i RV-a, poslodavac na to obavezan. Minimalna plaća u Jadroliniji nije usklađena sa Uredbom Vlade o minimalnim plaćama u RH, a međuljudski odnosi su na najnižoj razini ikada do sada, tvrde u Sindikatu i dodaju kako je problem i uvođenje protokola o kolanju  i evidentiranju sati rada broda iz 1996. godine, kojim se svjesno krše odredbe MLC konvencije, Zakona o radu i Nacionalnog kolektivnog ugovora.

– Prirodnim odljevom stručnjaka i radnika matičnih radionica te nezapošljavanjem mlađeg kadra nastala je nepopravljiva šteta za cijelo Društvo i svi poslovi koje su odrađivali djelatnici matičnih radionica prepušteni su kooperantskim tvrtkama, stvarajući nepotrebne troškove. Stoga apeliramo na vas ministre da poduzmete hitne mjere za spas Jadrolinije, jer vremena više nema, obzirom da se očekuje međunarodni natječaj u prvom mjesecu 2018. godine. Molimo vas da hitno imenujete stručnu i sposobnu Upravu Jadrolinije koja će znati odgovoriti na sve izazove u cilju njezina očuvanja, zaključuje se u pismu.

 

Last modified: 04.11.2019