ODGOVOR RV NA OPTUŽBE I NEISTINE SPH

04.04.2017

Zaprimili smo mail sa zamolbom od strane Radničkog vijeća da objavimo na našim stranicama odgovor na iznesene neistine od strane SPH koje su objavljene na svim oglasnim pločama Jadrolinije te na njihovim službenim stranicama. Radi istine objavljujemo dopis RV u cijelosti.


RADNIČKO VIJEĆE DRUŠTVA JADROLINIJA

Sindikat pomoraca Hrvatske nakon donesenog Sudskog rješenja kojim je odbačena s njihove strane podnesena tužba protiv Radničkog vijeća, pokušava ponovno na jedan sramotan način iznaći riješenje za svoje neznanje, koje ih je dovelo u nezavidnu situaciju. Na svojim stranicama sve okrivljuje za svoje neznanje i pritom ne biraju riječi koje pišu.

Strašno je žalosno gledati i čitati kako bijes zbog krivo procijenjenih i donesenih odluka kao i očite nemoći, ljude čini zlima bez obzira što po profesionalnoj funkciji za koju su dobro plaćeni uz pregršt dodatnih osobnih pogodnosti trebaju štititi i promicati kolegijalnost i slogu, a ne se skrivati iza neosnovanog vrijeđanja.

SPH je do 2008.g. bio jedini sindikat koji je djelovao u Jadroliniji i upravo je on ustoličio način glasovanja po brodovima sa kutijama. To je bilo dobro dok su pobjeđivali, ali sada kada nakon što osam godina nisu dobili ni jedne izbore po pojavi NSPPBH, uvidjeli su da nešto treba mjenjati i da nemaju nikakvih šansi pobjediti demokratski, ne poštujući zakonske procedure pokušavaju to izboriti po svojim metodama, a koje su provodile “službe” u onoj državi.

Gle čuda sada spominju koeficjente i naknade u Radničkom vijeću kao da SPH nije imao svoja 4 člana u sadašnjem sastavu. Kao da SPH nije proteklih deset godina imao samo svoje članove u Radničkom vijeću, ili računaju da se to zaboravilo. Također se zaboravlja da je povjerenica SPH primala dvostruku plaću 20 godina.” LAŽI, LAŽI, LAŽI ME TI TO RADIŠ NAJBOLJE.” Spominju zapošljavanja, očito da im fali moć kojom su oni mogli zapošljavati koga ih je volja i kad ih je volja i tako sakupljati članstvo koje im sada drastično opada.

Piše se da je Radničko vijeće u krnjem sastavu, pa bi trebalo ljudima i objasniti zašto. SVI ČLANOVI RADNIČKOG VIJEĆA SA LISTE NSPPBH DOLAZE NA SVE SJEDNICE RADNIČKOG VIJEĆA, ZA RAZLIKU OD ČLANOVA SPH. ISTINE RADI IZ SINDIKATA POMORACA NE DOLAZI NITKO, A SVI UREDNO PRIMAJU MJESEČNU NAKNADU U IZNOSU OD 700 KN. MORAM NAGLASITI DA JE JEDAN ČLAN POSTAO RUKOVODITELJ I OD TADA RJETKO DOLAZI NA SJEDNICE, DRUGI JE UZ OTPREMNINU I SUGLASNOST RADNIČKOG VIJEĆA OTIŠAO U MIROVINU, TREĆEG SU IZBACILI A ČETVRTI ZBOG DISLOCIRANOSTI UOPĆE NE DOLAZI.

Stoga je teško povjerovati SPH ima hrabrosti i obraza nekoga prozivati i ujedno pljuvati po svojom izabranicima. Stara poslovica kaže” tko gubi ima se pravo žaliti”. Nije predsjednik Jadrolinije prozvao za reket NSPPBH, već poštene rukovodioce u SPH.

Kad se pozivaju na poštenje kod provođenja izbora, zašto se lokalni i parlamentarni izbori ne provode putem pošte ili elektronskim putem, kako predlažu poštene kolege iz SPH?. Upravo je gospodin Melvan izjavio da se
nije nužno pridržavati Pravilnika i da izborni odbor može donositi i drugačije odluke, iako to nije moguće i nije u skladu sa zakonom. Poznato je kako SPH tumači zakone po potrebi, a što je vidljivo po presudi Županijskog Suda koji je

cijelosti odbacio zahtjev SPH o privremenoj mjeri zaustavljanja izbora za Radničko vijeće.

Sigurni u sebe nisu podnjeli kanidaturu za izbore za Radničko vijeće i na taj način su sami sebe izbacili iz utrke za izbore, te sad kao slamku spasa vide u bojkotiranju izbora, jer za njihovo neznanje i bahatost cijenu treba platiti netko drugi.

Molim kolege iz SPH da se obrate meni za pravni savjet, jer je očito da su tu tanki. Da su se na vrijeme znali posavjetovati sa nekim stručnijim sigurno bi izbjegli ovakvo neugodnu situaciju po njih.

Poštovani kolege iz SPH bilo bi pošteno kada se već pozivate na svoje poštenje, da svim zaposlenicima napišete koliku plaću ima vaš Glavni Tajnik i njegovi zamjenici i kolike su vam naknade za rad i dnevnice, te koliki vam je limit za korištenje na službenim karticama i nezanemarive naknade troškova prijevoza. Samo da se zna svi rukovodeći članovi NSPPBH su VOLONTERI, pa neka sami zaposlenici izvuku zaključak tko je u ovoj priči pošten ili nepošten.

Iz dopisa je vidljivo da kolege iz SPH znaju dobro kako se pune kutije na izborima, te stoga misle da su svi poput njih. Bitna razlika među nama je da smo mi sigurni u sebe i u birače pa nama nisu ni potrebne metode kojima se oni služe. Vjerojatno njima nedostaju te iste metode iz razdoblja MRAKA, jer su mogli raditi što ih je volija, a uspjeh im je bio zagarantiran, pa se sada nikako ne mogu pomiriti sa sudbinom i činjenicom da su radnici Jadrolinije progledali i da nisu jedini, pa stoga nisu u mogućnosti jednostrano nametati svoje odluke bez obzira jesu li zakonski upitne.

STARA JE POSLOVICA “NE SLUŠAJ ŠTA TI GOVORI, VEĆ GLEDAJ TKO TI GOVORI”. Dok god nas napadaju kolege iz Sindikata pomoraca Hrvatske, siguran sam da smo na pravom putu.

KOLEGICE I KOLEGE MOLIM VAS DA U ŠTO VEĆEM BROJU IZAĐETE NA IZBORE 10. i 11. TRAVNJA, TE NA TAJ NAČIN DATE POTPORU LJUDIMA KOJI SU DO SADA POKAZALI DA ZNAJU I IMAJU HRABROSTI BRANITI INTERESE RADNIKA U DRUŠTVU JADROLINIJA BEZ OBZIRA KOJEG SINDIKATA BILI ČLANOVI, JER JE ZADAĆA RADNIČKOG VIJEĆA ŠTITI INTERESE SVIH RADNIKA.

U Splitu, 06.04.2017

Last modified: 04.11.2019