OSVRT KROZ DOGAĐANJA U 2017 GODINI

22.12.2017

OSVRT KROZ DOGAĐANJA U 2017 GODINI

Protekla godina bila je više nego uspješna za NSPPBH. Kao najvažnije bi istaknuli uspješno provođenje prosvjeda 6. kolovoza 2017. godine, koji je inicirao smjenu najlošije Uprave Jadrolinije od njenog postanka.

U 2017. godini provedeni su izbori za Radničko vijeće i predstavnika radnika u Nadzornom odboru. U Radničkom vijeću Nsppbh je izborio svih 11 članova vijeća i to isključivo zbog pogreške kolega koji su vodili kampanju SPH i Glasa struke, koji su bili uvjereni da je tadašnje Radničko vijeće donijelo protuzakonitu odluku, zbog čega nisu predali svoje liste kandidata. Unatoč zakonskim odredbama prije provođenja izbora zatražili su sudsko poništenje, što je sud odbacio kao neosnovano te su izbori provedeni bez njihovih kandidata.

Izbori za Nadzorni odbor su ponovljeni temeljem odluke Županijskog suda i kandidat Nsppbh ponovno je dobio veći broj glasova od kandidata SPH.

Ni nakon ponovljenih izbora predstavnik SPH za odnose sa Jadrolinijom, nije bio zadovoljan sa ishodom izbora i slijedom nezadovoljstva, nedavno je opet počeo pisati o prijevarama tijekom provođenja izbora, pritom prešućujući pravomoćne sudske presude. Ovakve insinuacije i laži s ciljem umanjivanja svoje krivnje za loše izborne rezultate koji su posljedica širih događanja ,a ne samo tijeka glasovanja držimo neprimjerenim. Ovakvi scenariji ne doprinose stvaranju partnerskih odnosa za koje se zalažemo .

Nakon smjene stare Uprave intezivrali su se razgovori s novom Upravom o svim važnijim pitanjima koji se vežu uz status zaposlenika u Jadroliniji.

Ono u čemu smo se složili je da se početkom siječnja 2018. godine pokrenu pregovori za Nacionalni kolektivni ugovor, koji bi se u realnim okvirima i potpisao tijekom ožujka 2018. godine.

Upravo se vode razgovori sa Upravom o načinu i modelu povećanja plaća, a tijekom siječnja je dogovoren sastanak oba Sindikata i Uprave na kojem bi se trebali usuglasiti stavovi oko povećanja plaća. Nsppbh je inzistirao i na ranijem terminu sastanka vezanog za plaće, ali to nije bilo moguće iz razloga zauzetosti kolega iz SPH.

S Upravom je dogovoreno da se izjednače koeficijenti Šalterskim djelatnicima te je u tijeku postupak potpisivanja novih aneksa ugovora s izjednačenim koeficijentima.

Također smo poslali prijedlog Upravi za izjednačavanje koeficijenata časnicima palube te je trenutno u fazi pregovora traženje načina za rješavanja i tog problema, koji bi se trebao konačno riješiti na već ranije spomenutom sastanku sindikata i uprave u siječnju 2018.

Vode se razgovori sa Upravom o nastavku prelaska pomoraca i šalterskih djelatnika sa ugovora na određeno na ugovore na neodređeno radno vrijeme. Tu smo u visokoj fazi pregovora te očekujemo u što kraćem periodu i realizaciju istoga.

 

Kao glavnu zadaću Nsppbh si je zadao ispunjenje svih uvjeta s prosvjeda iz Splita, te se iskreno nadamo da će se većina zadanih ciljeva i ostvariti do početka sezone 2018. godine. Uprava Jadrolinije je pokazala spremnost i volju u rješavanju nagomilanih problema u cijelom Društvu, počevši od obnove flote, povećanju plaća, izrade nove sistematizacije radnih mjesta, racionalizacije troškova i ostalih bitnih stvari, uz uvažavanje sugestija i prijedloga Sindikata i Radničkog vijeća.

Dana 09.12.2017. godine na Karepovcu u Splitu je održana svečana proslava deset godina od osnutka Nsppbh, na koju su bili pozvani svi članovi Glavnog odbora Nsppbh od osnutka, kao i svi predsjednici sindikata. Tom prigodom prvi predsjednik sindikata, kapetan Damir Rušinović je otkrio spomen ploču, koja je postavljena u prostoriji gdje je osnovan Nsppbh.

Na kraju ove godine se iskreno nadamo da ćemo u iduću godinu ući bez podjela na ove i one, a sve sa istim ciljem da nam Jadrolinija ostane jaka, snažna i cjelovita, kako bi mogla i nadalje hraniti nas i našu djecu te pridonositi razvoju i života na otocima.

Svim djelatnicima i njihovim obiteljima od srca želimo

SRETAN BOŽIĆ I GODINU NOVU!

Last modified: 04.11.2019