POZIV NA SASTANAK

04.01.2019

U Splitu, 03.01.2019

 

 

UPRAVI DRUŠTVA JADROLINIJA

N/P Predsjednik Uprave

Gosp. David Sopta

 

 

 

 

Predmet: Poziv na sastanak Sindikta, Uprave i Radničkog vijeća

 

 

Poštovani,

 

Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske predlaže održavanje sastanaka Sindikata, Radničkog vijeća i Uprave Društva Jadrolinija 23.01.2019. godine u Rijeci, s početkom u 11.00 sati. Predlažemo slijedeće točke dnevnog reda:

 

 

  1. Usklađivanje plaća zaposlenika Jadrolinije sa minimalnom plaćom u RH.

 

  1. Primanje zaposlenika u stalni radni odnos u skladu sa Zakonom o radu.

 

  1. Nastavak pregovora za Nacionalni kolektivni ugovor.

 

 

  1. Sukladno Nacrtu prijedloga zakona o minimalnoj plaći i Uredbi o visini minimalne plaće, Vlada je donijela odluku prema kojoj se minimalna plaća, koja sada iznosi neto 2751kn, povećala na 3000 kuna neto. Odluka je stupila na snagu01. siječnja 2019. g. Obzirom na činjenicu da postoji određeni broj zaposlenika u Društvu koji imaju znatno manju plaću od minimalne plaće u RH, smatramo da bi se na predloženom sastanku trebalo pokušati iznaći obostrano  prihvatljivo rješenje kako bi se plaće uskladile sa uredbom Vlade RH.

 

  1. Sukladno Zakonu o radu, ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

Poslodavac s istim radnikom smije sklopiti uzastopni ugovor o radu na određeno radno vrijeme samo ako za to postoji objektivan razlog.

 

Obzirom na činjenicu kako određeni dio zaposlenika radi tijekom 12. mjeseci u godini, smatramo da ne postoje objektivni razlozi zbog kojih bi se zaposlenicima produživali ugovori na određeno radno vrijeme, nakon 12. mjeseci neprekidnog rada.

 

  1. Odlukom Uprave o ukidanju dijela protokola o evidentiranju sati rada broda, smatramo da su se stekli preduvjeti za nastavak pregovora za Novi Nacionalni kolektivni ugovor za Hrvatske pomorce. Naime, do sada je u pregovorima za novi NKU bio najveći prijepor oko radnog vremena i plaća, a što je sada djelomično riješeno odlukom o ukidanju dijela protokola o plaćama, a i obzirom na činjenicu da je došlo promjena u Upravi Društva Jadrolinija.

 

 

Ukoliko ste iz bilo kojeg razloga zauzeti na predloženi datuma sastanka, molimo Vas da pošaljete svoje prijedloge, a radi usaglašavanja oko novo prijedloga datuma održavanja sastanka.

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

Petar Grubišić, predsjednik Nsppbh

 

 

Na znanje:

 

Radničko vijeće Društva Jadrolinija

Sindikat pomoraca Hrvatske

Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije

Last modified: 05.11.2019