Odgovor cijenjenom kolegi

10.10.2019

Odgovor  uvaženom  kolegi

 

Poštovani kolega,

Nisam imao nikakvu namjeru ulaziti sa Vama u nikakvu raspravu i diskusiju, ali moram, jer ne znam što je kod Vas jače, Vaše neznanje osnovnih sindikalnih pojmova ili zakona.

Vidim da stalno spominjete obmanjivanje i navodite neke naše kolege kojih se ne udostojite nazvati  imenom. Pokušavate manipulirati činjenicama, ali Vam baš i ne ide, pa krenimo redom.

Žao mi je da Vi kao bivši član Radničkog vijeća, koji je bio u dva mandata po tri godine te koji je izabran u treći mandat (dao ostavku odmah nakon reizbora) sa liste Nsppbh, niste se udostojili niti pročitati naslov u Zakonu o radu  o sudjelovanju radnika u odlučivanju, a jedino što ste dobro napisali u cijelome tekstu je to “što Vas svakako ne trebam učiti”

 Iz toga razloga ,a radi istinitosti izrečenog napisat ću Vam članak 141. Zakona o radu, Radnici zaposleni kod poslodavca koji imaju najmanje dvadeset radnika zaposlenih, imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o pitanjima u vezi s njihovim gospodarskim i socijalnim pravima i interesima.

 Članak 141. st.1. radnici imaju pravo na slobodnim i neposrednim izborima izabrati jednog ili više svojih predstavnika( u daljnjem tekstu: radničko vijeće koji će ih zastupati kod poslodavca u zaštiti i promicanju njihovih prava i interesa).

Kolega Srezentiću, navedenih je članaka potpuno jasno da Radničko vijeće nije kako Vi tvrdite samo savjetodavno tijelo te da ima pravo sudjelovati u odlučivanju, a savjetujem Vam da pročitate sve odredbe Zakona o radu o čemu se poslodavac mora savjetovati, a za što mora imati suglasnost Radničkog vijeća. Isto tako iz navedenih članaka proučite i to da Radničko vijeće za razliku od sindikata zastupa SVE radnike kod poslodavca, a sindikati određenu skupinu, odnosno svoje članove. Toliko o mojoj edukaciji. Nemam pravni fakultet  ali mi nije predstavljalo   problem pročitati Zakon o radu .(onaj sa tumačenjima )

Što se tiče podataka o svih 11. članova Radničkog vijeća, podatak je točan jer su svih 11. članova s liste Nsppbh, a to Vi uvaženi kolega dobro znate jer ste i Vi bili jedan od tih 11. i koliko je znam, a sigurno znam, Vi ste jedini otišli, a ako aludirate na aktualnog člana Radničko vijeća iz Zadra isti nije  dao ostavku i dalje je član Radničkog vijeća sa liste Nsppbh.

Vidim da ne razumijete ni proces pregovora o plaćama, već sam Vam jučer  napisao da se selektivno plaće ne mogu podizati u poduzeću, naprosto to u zakonu ne postoji. Kroz pregovore  o plaćama pomoraca  bi se trebali utvrditi koeficjenti složenosti poslova kod pomoraca, a koji bi činili dio Nacionalnog kolektivnog ugovora o utvrđivanju plaća pomoraca ,a kojeg Vi  želite  opstruirati. To je ujedno i jedini način i mogućnost da se samo pomorcima podignu plaće, što Vi izgleda ne možete shvatiti i razumjeti. Želje su jedno, a zakon i pravila nešto sasvim drugo uvaženi kolega Srzentiću.

Što se tiče povećanja plaća mornara, mladića, kormilara i ostalih, mogu samo reći “dobro jutro kolega, drago mij je da ste se probudili”

Da ne zamaram čitaoce, molim Vas uđite na stranice Vašeg bivšeg sindikata NSPPBH, pa pročitajte sve po pitanjima plaća za navedena zvanja, a vjerujem da Vi to dobro znate kao  bivši član Glavnog odbora, najjačeg tijela NSPPBH, a prozivate druge da manipuliraju,

Navodite sastanak gdje ste Vi tražili da se poveća osnovna plaća u iznosu 3750 kn. Lijepo  Vas molim da pročitate zapisnik sa sastanka održanog 30.siječnja 2019. u Rijeci, kojeg je sazvao NSPPBH, na kojem je bila prva točka dnevnog reda» usklađivanje plaća zaposlenika Jadrolinije s minimalnom plaćom u RH» Napisati ću Vam još iz zapisnika izjavu kolege Bulića iz NSPPBH, koja glasi:” Gospodin Bulić navodi da se prva točka Dnevnog reda odnosi na sve zaposlenike, međutim da se fokus odnosi na pomorce radi malog broja zaposlenika na kopnu sa minimalnom plaćom ispod 3000kn, dok je kod pomoraca drukčija situacija.

Poštovani kolega   idete u prosvjed a niste protiv uprave ?ZANIMLJIVO! Da smo po zanimanju policajci, doktori ili učitelji to bih mogao razumjeti ,ali vjerojatno zbog slabog evoluiranja  ovo ne mogu nikako .

Moja preporuka Vama je da se i dalje bavite otkrivanjem i istraživanjem tko je kamen za spoticanje  (kako ste sami naveli), a dotada ćemo Mi nastaviti sa svojim sindikalnim radom.

Također bi Vas zamolio da me više ne uznemiravate zbog razno raznih komentara i objava na društvenim  mrežama .Drugi put se obratite :administratoru grupe ,policiji ,odvjetništvu ili kome već želite.

Nije mi evolucijski put po Vašem mišljenju nešto velik ali toliko o  OBMANJIVANJU I EDUCIRANJU, kako Vi uvaženi kolega volite istaknuti. Također ne želim i neću više ulaziti s Vama u prepisku, a iskreno se nadam da ćemo buduće nesporazume rješavati uvažavanjem argumenata za pregovaračkim stolom i bez opstruiranja bilo koga na štetu radnika i pomorca Jadrolinije. Ako ćemo se “opstruirati” onda je nastavak pregovora bespredmetan.  Iza rada NSPPBH stoje  vidljivi rezultati, što iskreno želim i SSPJ  i vjerujem  kako će te iznaći način  za realizaciju istih zakonskim putem.

Dok ovo pišem dobio sam objavu kolega sa stranice SPH.  U tom dopisu  navedeno je kako pišemo hvalospjeve Upravi te da je situacija daleko od idealne. Isto tako pišu da naše privatne sastanke s Uprave ne uvažavaju.

Pa dragi kolege slažemo se da situacija nije baš idealna, kad pričamo o plaćama pomoraca i šalterskih djelatnika te ostalih, zato mi drage kolege ne plačemo po hodnicima Jadrolinije, već s Upravom tražimo rješenja za plaće, što nas i zakon obavezuje. Uvažene kolege, za nastavak  pregovora NKU-a, čekamo  Vas već dva mjeseca, naravno, Vi ćete reći da nije istina da Vi čekate da Vam uprava  pošalje draft ugovora, što po Vama znači ako ga on ne pošalje ništa od pregovora.  Nakon kontakta sa gospodinom Mucićem  na kojeg me uputio gospodin Melvan doznajem da  ste isti  dokument več  imate u posjedu ?

Nazivati privatnim sastankom sastanak Uprave, Radničkog vijeća i Predstavnika radnika je neozbiljno s Vaše strane, znam da su Vama dobro poznate odredbe Zakona o radu, po kojim Radničko vijeće i Predstavnik radnika u Nadzornom odboru predstavljaju SVE radnike, a ne dio radnika kao sindikati. Iznošenjem takvih tvrdnji je vrijeđanje i ponižavanje institucija koje predstavljaju sve radnike i Uprave Društva, ali neka Vam bude. Tako niste nazivali te institucije dok ste Vi njima upravljali.

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

 

 

Šibenik, 10.09.2019

Last modified: 08.11.2019