19.11. 2019 održan 6. redovni Sabor NHS

20.11.2019

19.11.2019 u Zagrebu održan je 6.redovni Sabor  Nezavisnih hrvatskih sindikata pod nazivom “Radnik uvijek vrijedi više!” Na Saboru je Krešimir Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Predstavnici NSPPBH prisustvovali su  6.Saboru NHS.

Zastupnici sindikata udruženih u Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) u utorak su ponovno za predsjednika na četverogodišnji mandat izabrali Krešimira Severa. Na 6. redovitom saboru u Zagrebu, među ostalim, provedeni su izbori za tijela NHS-a. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Krešimir Sever pozvao je na zbijanje i čvršće povezivanje hrvatskih sindikata kako bi mogli primjereno odgovoriti na izazove koje će donijeti daljnja liberalizacija radnog zakonodavstva.

Moramo prepoznati svoju ulogu za nadolazeće vrijeme i jačati sustave kolektivnog pregovaranja i zaštite na radu jer nas očekuje daljnja liberalizacija Zakona o radu. Također, trebamo objasniti poslodavcima i vlastima da socijalni dijalog ne znači da oni govore, a mi slušamo, nego je to obostrana komunikacija, poručio je Sever. Ustvrdio je kako će radnici sve više trebati sindikate jer će biti sve izoliraniji i usamljeniji i time pogodni da se preko njihovih leđa bogate oni koji su i do sada dobro živjeli od njihova rada.

Po njegovu sudu, sindikati izvan sindikalnih središnjica koji k tome nisu reprezentativni teško će moći opstati ako se uskoro ne udruže. Ocijenio je da je upravo zajedništvo sindikata pridonijelo uspjehu inicijative ’67 je previše’ i na tom primjeru treba učiti kad je riječ o nacionalnom zakonodavstvu i propisima te kolektivnim pregovorima na svim razinama. Na saboru NHS-a je upozoreno da se digitalizacija, robotika i nove tehnologije ubrzano razvijaju, no da ljudski rad, znanje i vještine ništa ne može uspješno nadomjestiti.

I koliko god se neki teoretičari trudili reći da će uvijek biti novog posla, činjenica je da te tehnologije ulaze na područje ljudskog rada. Ono što mi želimo poručiti i osvjestiti jest da nema te vrijednosti iznad vrijednosti čovjeka, rekao je Krešimir Sever.

Last modified: 20.11.2019