Poziv za nastavak pregovora za novi NKU

20.11.2019

                    POZIV ZA NASTAVAK PREGOVORA ZA IZRADU NKU-a

                                                              

Poštovani

Dana 19.11.2019. je u Rijeci  na poziv Poslodavca održan radni sastanak sa predstavnicima  sindikata koji djeluju u Društvu Jadrolinija .  Sastanak je sazvan zbog  prezentacije programa izračuna plaća pomoraca. Ista se prezentacija nije u potpunosti provela, već djelomično, iz razloga što novi program za obračun plaća   još nije dovršen .Kroz nekoliko idućih dana  isti bi trebao biti dovršen  te  će se  održati novi sastanak s ciljem prezentacije istog .

Na sastanku se razgovaralo i  najavljivanoj izradi prijedloga Novog NKU-a od strane SPH. Sukladno dogovoru  isti  je trebao biti gotov do 01.11.2019 , i  prezentiran ostalim sindikatima poradi usuglašavanja stajališta sindikata, kako bi mogli zajedno nastupati ispred poslodavaca/brodara.(napominjemo kako Nsppbh ima  i svoj prijedlog NKU)

Po materijalima koje smo dobili ne da se zaključiti iz ničega da se radi o prijedlogu Novog NKU-a, već se radi o desetak članaka zakona i pravlnika, koji su isprintani na papiru  uz dodatak  prijedloga  visine minimalne plaće.

Iz razloga  zaštite radnih mjesta pomoraca kolege iz SSPJ i SPH inzistiraju na potpisivanju  općeg  djela NKU-a , a posebni prilozi kao što su plaće, hranarina, dnevnice i formaciski sastav  bi se potpisali  u narednih mjesec dana .

Nsppbh je svjestan činjenice važnosti potpisivanja Novog NKU-a upravo iz razloga koje sada navode kolege iz SSPJ i SPH, ali smatra da ima dovoljno vremena i prostora  da se u kratkom vremenskom roku potpiše novi NKU ,i to odmah nakon prezentacije plaća pomoraca koje bi bile dio NKU-a,  uz uvjet da  sindikati budu zadovoljni ponuđenim .

Glede tvrdnje SPH   da je jedini reprezentativni sindikat u Jadroliniji, NSPPBH  je još 2018. kod nadležnog ministarstva utvrdio svoju reprezentativnost i za istu ima i suglasnost povjerenika SPH, a što kolege  vrlo dobro znaju, ali tvrde da ista nije važeća jer je iz prethodne godine, što svakako nije točna tvrdnja jer je utvrđena  reprezentativnost  Nsppbh u svrhu izrade NKU, a koji je još u fazi pregovora  . (vrijedi do okončanja postupka pregovora )

  Isto tako sindikati se mogu između sebe bez ministarstva i utvrđivanja reprezentativnosti dogovoriti o prihvaćanju jedni drugih kao reprezentativnih, te Nsppbh  ne osporava  da i SSPJ sudjeluje u pregovorima kao ravnopravni sindikat unatoč činjenici kako nemaju utvrđenu reprezentativnost.

Ovim putem pozivamo kolege iz SSPJ i SPH da  pregovarački timovi za izradu NKU u što kraćem vremenskom roku nastave pregovore , te da zajedno u interesu svih pomoraca izrade  zajednički prijedlog novog NKU-a  te  isti   zajedno  prezentiramo poslodavcu.

Ono na čemu inzinstira Nsppbh jesu isključivo veća prava i plaće pomoraca te ukoliko se ta prava ne ostvare Nsppbh neće biti potpisnik novog NKU, također Nsppbh neće isti potpisti dok  njegovo članstvo ne dobije na uvid prijedlog NKU te dok većina ne bude s istim suglasna.

S poštovanjem

 

Glavni odbor NSPPBH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 20.11.2019