Presjek rada NSPPBH-a kroz 2019

13.01.2020

 

PRESJEK DOGAĐANJA KROZ 2019 GODINU

Poštovane kolegice i kolege,

 

  Za prošlu 2019. godinu možemo s pravom  kazati  kako je bila uspješna, barem što se tiče rada NSPPBH, Radničkog  vijeća kao i Predstavnika radnika u Nadzornom odboru .

  Godinu smo počeli sastankom sindikata, Uprave i Radničkog vijeća na inicijativu i prijedlog NSPPBH.  Na navedenom sastanku dogovoren je nastavak pregovora za Novi NKU za pomorce, za koji se iskreno nadamo kako će ovaj put biti izrealiziran do kraja, kao i nastavak zapošljavanja radnika u stalni radni odnos. Također, na samom početku 2019. podignuta je plaća za sve radnike Jadrolinije u iznosu od 5%, i to nakon punih 11 godina.

Uz pomoć Radničkog vijeća i predstavnika radnika u Nadzornom odboru Jadrolinije, koji  je ujedno jedan od članova Glavnog odbora NSPPBH, prvi put je isplaćena nagrada za Uskrs (uskrsnica), a također nakon nagrade za Uskrs je isplaćena i prigodna nagrada za dobro odrađenu sezonu.

Nakon dugo godina na zahtjeve NSPPBH i Radničkog vijeća je donesena odluka o ukidanju dijela Protokola o evidentiranju sati rada pomoraca na brodovima (više prekida u radu u jednom danu).

  Također na inicijativu NSPPBH i Radničkog vijeća izjednačeni su koeficijenti za šalterske djelatnike koji su zaposleni u stalni radni odnos te je u dva navrata u stalni radni odnos zaposleno 166 pomoraca i 61 šalterski radnik.

  Na zajedničku  inicijativu Predstavnika radnika u Nadzornom odboru i NSPPBH  održan je sastanak u Ministarstvu pomorstva, na kojem su uz predstavnike  sindikata  koji djeluju  unutar Jadrolinije  sudjelovali Ministar, Uprava, Nadzorni odbor  i Ravnateljica  AZOLP-a.

Tema sastanka je bila povećanje plaća pomorcima i nastavak pregovora Novog NKU-a te povećanje cijene putnih karata, od čega bi se stekla sredstva za značajnije povećanje plaća pomoraca kroz Novi NKU-a.

  Godina 2019. je na samom kraju završila s nagradom od 1500,00 kn u 10. mjesecu i nagradom od 2000,00 kn u 12. mjesecu, a koje su također dogovorene u suradnji Uprave i Radničkog vijeća.

  Godinu su, kao i sve do sada, obilježili neargumentirani napadi i klevete na rad NSPPBH,  Radničkog vijeća i Predstavnika radnika u NO.

  Koncem godine  zajedničkim naporima  svih triju sindikata koji djeluju u društvu Jadrolinija izrađen je prijedlog novog NKU-a, i dogovoreno zajedničko nastupanje  u svrhu  pregovora za  NKU , te zajedničko buduće nastupanje   u svrhu poboljšanja materjalnog  i socijalnog statusa pomoraca.

Iskreno se nadamo da će tako biti i u buduće .

 Na kraju važno je naglasiti da se tijekom protekle godine u NSPPBH-a učlanilo novih 49 članova koji su prepoznali rad našeg Sindikata, a posebno nam je drago što su novi upisani članovi mladi ljudi koji će nastaviti rad našeg sindikata. Isto tako NSPPBH je kao i svih proteklih godina pomagao svojim članovima pa je tako i u 2019 godini isplatio pomoć iz Fonda solidarnosti sedmorici naših članova u iznosu od 12.500,00 kuna.

Također moramo napomenuti da su krajem 2019 održani redovni izbori za Glavni odbor NSPPBH. Posebno nam je zadovoljstvo istaknuti kako među novoizabranim članovima Glavnog odbora su pomorci od kormilara do zapovjednika te zamjenica voditelja agencije, referent operative i koordinator.

Smatramo jako bitnim i važnim da su svi zastupljeni u Glavnom odboru, a već se to pokazalo dobrim i u praksi jer je i Radničko vijeće upravo i na isti način zastupljeno na svim razinama.

Nadamo se da će nam 2020 bit još bolja te da ćemo ostvariti sve ciljeve koje nismo uspjeli u protekloj godini.

 

 

 

Last modified: 13.01.2020