ZANIMLJIVOSTI SA ZAJEDNIČKOG SASTANKA SINDIKATA I UPRAVE

30.01.2020

Na zajedničku inicjativu triju sindikata koji djeluju u društvu Jadrolinija je zatražen sastanak sa Upravom društva Jadrolinija ,a isti je održan u Splitu 23.01.2020 sa sljedećim točkama dnevnog reda:

 

  1. Povećanje plaća pomoraca
  2. Dinamika nastavka pregovora za NKU
  3. Pomorski dodatak

 

  Prije sastanka predstavnici NSPPBH su obavješteni od predsjednika NSPPBH kako su se sindikati u Zagrebu nakon  objavljivanja  sistematizacije radnih mjesta za radnike na kopnu  dogovorili da se zatraži hitan sastanak s Upravom te da se  na tom sastanku traži povećanje plaća , a u slučaju neishodovanja istih da se  ide na organizaciju zajedničkog prosvjeda .

  Predstavnik NSPPBH (Nediljko Bulić) na početku sastanka je  zatražio da se vodi zapisnik ili snima sastanak ,što je i prihvaćeno od ostalih.

  U uvodnom govoru član uprave za financije gosp. Goran Frković  je rekao  da je   kod pomoraca  došlo  do nezadovoljstva zbog dizanja kojeficjenata radnicima na kopnu kroz Novu sistematizaciju radnih mjesta na kopnu, te ustvrdio kako su se nekima koeficjenti blago povećali dok su se  nekima smanjili te da  je u konačnici na taj način ušteđeno preko dva i pol miliona kuna , također je  istaknuo da su neka radna mjesta i ukinuta.

  Predstavnici NSPPBH su  naveli kako Uprava ne provodi nikakve radnje kroz racionalizaciju troškova održavanja  i nabave , pa se zbog toga stječe dojam  da financijskih sredstava   ima dovoljno , te da  od ovog sastanka pomorci očekivaju  neki konkretni dogovor o povećanju plaća za pomorce. Također su rekli da se mogu  složiti i sa prijedlogom koje je poslalo Radničko vijeće Upravi, u kojem se predlaže upravi da se i pomorcima do završetka pregovora za NKU  podignu koeficjenti   za 0.25, a što je brzo provedivo, u roku od dva dana, jer se radi o odluci Uprave, a pomorci bi to odmah osjetili na svojim plaćama, jer bi se po nekim grubim procjenama radilo  o iznosu od 500 kn neto svim pomorcima, a ujedno bi se povećala   vrjednost cijene prekovremenog sata rada.

Kolegama iz SSPJ i SPH taj prijedlog nije bio prihvatljiv te su ga nazvali kozmetičkim ,pa  se dalje o istome više nije ni raspravljalo.

  Glede nastavka pregovora za NKU upozorili smo na činjenicu kako tijek pregovora  ne ovisi samo o sindikatima i Jadroliniji, te kako su se  neki brodari poput Rapske plovidbe   pismeno izjasnili da nemaju sredstava za podizanje primanja pomoraca kroz Novi prijedog NKU te kako je njima isti neprihvatljiv, što nam daje za pravo da promišljamokako će navedeni pribjeći  daljnjem otezanju pregovora. Kako ni do početka ovog sastanka nije bio završen dugo najavljivani program izračuna plaća za pomorce, sindikati su zatražili da Uprava da iznese konačni rok za završetak programa za obračun plaća te je u nastavku dogovoreno kako je konačni datum 10 veljače, za koji se  najavio i sljedeći sastanak.

Uprava  navodi  kako se novac  isključivo troši  na plaće radnika, obnovu flote i tekuće održavanje te da sindikati iznesu svoja očekivanja za povećanje plaća te da daju svoje prijedloge. Također su rekli da je intencija uprave da se ide ka izjednačavnju pomorskog dodatka za sve pomorce.

  Izvršni direktor za finacije  je dodao kako se može maksimalno osigurati iznos od 7 mil. kuna za povećanje plaća pomoraca kroz Novi NKU. Isti   je dodao kako se radi na tome da se pomorcima dva puta mjesečno uplaćuje pomorski dodatak na račun, a od sindikata je došao prijedlog da se razmotri  opcija o uplati na kraju svakog tjedna provedenog na brodu.

  Predstavnici NSPPBH su pozdravili prijedlog uprave o izjednačavnju pomorskog dodatka za sve pomorce.

 

 

Spoštovanjem,

 

 

 

 

 

Šibenik, 29.01.2020

 

 

 

 

Last modified: 30.01.2020