PROBLEMI POSADA JADROLINIJE

23.03.2020

SPLIT 23.03.2020

Poštovani !

U  novonastalim okolnostima  u kojima se zateklo društvo Jadrolinija   kao i čitava Hrvatska od pomoraca i ostalih  djelatnika  Jadrolinije , učestalo dobivamo pozive  kako bi posredovali između istih i Uprave  u riješavanju  tekućih problema  proizašlih iz  novonastale situacije.

Svjesni smo složenosti situacije, ali isto tako smo svjesni da sve službe na kopnu moraju dati svoju maksimalnu podršku za pomoć našim pomorcima i šalterskim djelatnicima, koji su na  “prvoj crti “obrane Jadrolinije ,te koji su kao takvi najizloženiji,kako oni sami tako i njihove obitelji. Uz opravdan strah suočeni su i sa ograničenim sredstvima za osobnu zaštitu, pa tako dobivamo informaciju sa brodova od zabrinutih kuhara koji se brinu jer nemaju nikakvu dozvolu ili potvrdu za kretanje te su suočeni sa nestašicom hrane u trgovinama, također nemaju adekvatne zaštitne rukavice i maske.

Upozoravaju da se  na nekim brodovima sredstva poput perivih maski dijele svima osim kuharu i mladiću. Također   mole  da im se omogući da imaju auto na brodu zbog nabave namirnica koje trenutno ne mogu naći na jednom mjestu pa su prisiljeni obilaziti više trgovina zbog nestašice hrane itd.
Mnogi pomorci ne znaju kako će svojim kućama nakon smjena koje trebaju biti danas ili sutra, obzirom da nema javnog prometa, kako gradskog tako i među gradskog prijevoza.

S obzirom na činjenicu kako nitko od predstavnika radnika nije u kriznom stožeru Jadrolinije , bilo da se radi o Radničkom vijeću ili sindikatima smatramo da je naša obaveza unatoč navedenim činjenicama ipak da kanaliziramo informacije koje dobivamo sa terena prema kriznom stožeru, odnosno Upravi društva.
Isto tako smatramo kako je i zakonska obveza poslodavca obavještavanje Radničkog vijeća i ostalih  socijalnih  partnera o koracima koji se poduzimaju, o pitanjima važnim za položaj radnika i njihovih prava, a poglavito o mjerama očuvanja zdravlja  svih djelatnika Jadrolinije

Moramo naglasiti da na ovakav način želimo potaknuti razmjenu informacija u ovakvim izvanrednim okolnostima te na svojevrstan način dati svoj doprinos u poboljšanju svih mjera koje su proizašle iz istih u koliko je to moguće. Na  kraju moramo spomenuti kako su pomorci revoltirani načinom na koji se izlazi u susret prema privatnim  zakupcima ugostiteljskih objekata. Ne možemo se složiti sa situacijom  da  su isti napustili svoje objekte bez ikakvih obaveza, a njihove ugovorne obaveze  padaju na leđa posada brodova, odnosno kormilara i mornara.

S poštovanjem,

Glavni odbor, NSPPBH

 

 

 

 

 

Last modified: 23.03.2020