Osvrt na sastanak sindikata i Uprave

03.04.2020

 

                                                                                            Split,03.04.2020

PREDMET:  Osvrt na sastanak sindikata i Uprave

Kao što vjerujemo većini je poznato da je u četvrtak 01.04.2020 održan video sastanak sindikata i Uprave, kojeg je sazvala Uprava Jadrolinije s ciljem obavješćivanja socijalnih partnera o mjerama koje se poduzimaju s obzirom na novonastalu situaciju sa pandemijom COVID-19.

Prvo bih napomenuli da je predsjednik Sopta na početku obavjestio sve zbog čega su pozvani na sastanak, a između ostaloga je napomenuo i kako je dobio dopise svih sindikata sa prijedlozima rješavanja pojedinih problema nastali s pojavom krize uzrokovane koronavirusmo.

Sopta je naglasio kako se svi troškovi moraju revidirati te dovesti na minumum te nas je sve obavjestio o mjerama koje poduzima Uprava s ciljem prevladavanja poteškoća koje su pred nama ,a uzrokovane COVID-19.

Također je naveo da kako će se Uprava odreći jedne plaće u znak solidarnosti za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom i potresom pogođenom Zagrebu, isto je napomenuo kako su se i izvršni direktori odrekli dijela svojih plaća te će im biti isplaćene za ovaj mjesec samo minimalne plaće.Posebno je naglašeno kako se za sada neće dirati materijalna prava svih zaposlenika.

Kao predstavnici NSPPBH smo predložili upravi da zatraži pravo na potporu koju je  svim poduzećima osigurala Vlada, a koji nisu u vlasništvu RH, ili su  u vlasništvu RH manjem od 25%. Također smo predložili da se dosadašnjih pet rentabilnih linija na kojima Jadrolinija ne ostvariva potporu države, odnosno subvencije, sada zbog ove situacije proglase nerentabilnim linijama te da kroz te alate Jadrolinija ostvari pravo na subvenciju, jer zasigurno u ovakvoj situaciji iste linije više nisu profitabilne.

Također je sve prisutene kolega Bulić kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru obavjestio da je Uprava uz potporu Nadzornog odbora poslala prijedlog mjera ministarstvu za ublažavanje posljedica štete koje trpi Jadrolinija, a uzrokovane koronavirusom.

U nastavku se raspravljalo o problemima smjena pomoraca, nabavke hrane kuharima na brodu, načinu prijevoza pomoraca tijekom smjena.

Sva tri su sindikata bili složni da se smjene pomorcima odvijaju 15-15, te je na kraju donesen zajednički zaključak kako će smjene ostati 15-15 na svim brodovima, osim na onim koji su u raspremi.Što se tiče nabavke hrane iz Uprave su rekli da su kuharima ponudili pomoć u nabavki hrane dok ne prođe kriza,ali da su svi kuhari redom odbili pomoć pri nabavci hrane.

Što se tiče prijevoza pomoraca za vrijeme ukrcaja ili iskrcaja, kao predstavnik NSPPBH sam naglasio da je to isključivo obveza poslodavca da organizira i snosi troškove prijevoza pomoraca, s čime su se složili i ostali ili je bilo na tragu njihovog razmišljanja.

Gospodin Svalina je predložio da se posade grupira po svi plovnim područjima te se na taj način smanje troškovi prijevoza, s čime su se složili NSPPBH i SSPJ.

Na kraju su se svi složili da se ponovno održi sastanak u istom sastavu u iduću srijedu 08.travnja, s početkom u 12.00 sati, a po potrebi i ranije.

Na sastanku su u ime NSPPBH sudjelovali Petar Grubišić i Nediljko Bulić.

POZDRAV SVIM NAŠIM ČLANOVIMA I DJELATNICIMA JADROLINIJE NA PRVOJ LINIJI BORBE PROTIV COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 03.04.2020