3 REDOVITI SASTANAK UPRAVE I SINDIKATA

16.04.2020

Split 16.04.2020

Jučer je održan treći redovni sastanak Sindikata i Uprave Jadrolinije. Na navedenom sastanku osim uobičajenih sudionika je sudjelovala i Predsjednica Radničkog vijeća.

Odmah na početku sastanka član uprave gosp. Frković je zamolio predstavnika radnika u Nadzornom odboru gosp. Nediljka Bulića da svima iznese koji su zaključci doneseni 14.04.2020 na izvanrednoj sjednici Nadzornog odbora.

Bulić je naveo kako su doneseni nekoliko zaključaka , a među njima je izdvojio i zaključke po kojima se dao nalog Upravi društva da se u naj kraćem roku zatraže potpore Vlade od 4000 kn po svakom zaposleniku i da se zatraži od agencije AZOLP da se pet profitabilnih linija preimenuje u neprofitabilne.Bulić je naveo da je jako zadovoljan s donesenim zaključcima iz razloga što je ista dva zahtjeva prethodno kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru skupa sa predsjednicom RV zatražio u dopisu koji su poslali Vladi RH, te kako će te mjere dovesti do sačuvanja radnih mjesta ali i pomoći u održavanju likvidnosti Društva Jadrolinija.

Također je Bulić dodao da je on kao predstavnika radnika bio protiv prijedloga Uprave da se privremeno na dva mjeseca suspendiraju ugovori o radu za 36 šalterskih djelatnika zaposlenih na određeno kao i da se privremeno suspendiraju isplate naknade za bolovanja duža od 90 dana, smrt užeg člana obitelji i jubilarne nagrade, u čemu je dobio poslije potporu kolega iz Nadzornog odbora i Uprave, na čemu im se i zahvalio.Naveo je kako nema svrhe ni razloga da se otpuštaju šalterski djelatnici ako dobijemo potporu od države u iznosu od 4000 kn neto, jer ti radnici ništa ne opterećuju poslodavca,a u skladu je s preporukama Vlade da se radnici ne otpuštaju, zbog čega je Vlada i dala navedene
potpore.Bulić je dodao kako je i jedan od zaključaka sa sjednice Nadzornog odbora i taj da se za sada neće dirati plaće i ostala prava radnika te da će to biti zadnja linija obrane.
U nastavku je kolega Srzentić postavio pitanje isplata hranarine 7 dana unaprijed za pomorce na brodovima, te da se nabave na brodove
perilice i sušilice rublja. Prijedlog isplata hranarine su podržali svi predstavnici sindikata, a i Bulić kojeg je kolega Srzentić pitao kao  predstavnika radnika u Nadzornom odboru. Također je kolega Srzentić naglasio da se slaže s dopisom koji je predstavnik radnika s predsjednicom RV uputio Vladi RH.

U nastavku sastanka je Predsjednik Uprave gosp. Sopta iznio podatak kako je trenutno 520 pomoraca raspoređeno po brodovima dok ih je 750 kući neraspoređenih, također je napomenuo kako se uskoro očekuju relaksacije mjera Nacionalnog stožera po pitanju promet te je dodao kako se nada da će tim mjerama biti obuhvaćen i pomorski promet, a ne samo cestovni.

Isto je naveo da se prava pomoraca i radnika neće za sada dirati te apelirao na sve da se svi drže preporuka o štednji. Također je naveo kako je Uprava donijela niz mjera za uštedama kako će sve obaveze moći servisirati uredno do kraja godine, iz razloga što smo imali dosta akumuliranih sredstava, a nakon toga sve ovisi o tome kakva će biti sezona i ekonomska situacija u Hrvatskoj.

Napomenuo je kako je sve izglednije da se od sezone ne može puno očekivati te da se treba fokusirati na to da ovu godinu nekako prebrodimo do iduće sezone, koja bi se mogla vratiti na vrijeme prije krize s COVID-19.

U nastavku su kolege iz SPH postavile pitanje korištenja godišnjih odmora za radnike na kopnu koji su trenutno kući, pitanja vezana olakšice kod plaćanja HRB i ostalih ušteda vezanih za remonte i tehničko održavanje brodova.

Ovo je sve skupa ukratko opisano po našim zapažanjima, a vjerujemo da će kolege iz ostala dva sindikata napisati i svoja zapažanja te da će navesti neke od detalja koje mi nismo naveli. Sve skupa dobar i konstruktivan sastanak, a osobito veseli dobra suradnja između sindikata, ali i s Upravom Jadrolinije.

Last modified: 16.04.2020