SASTANKA S MINISTROM MORA 28.05.2020

01.06.2020

Split,01.06.2020

 

 

 

                   SA  SASTANKA S MINISTROM MORA 28.05.2020

Na prijedlog tri sindikata 28.05.2020 godine u Zagrebu je održana sastanak s predsjednikom Skupštine Jadrolinije i Ministrom pomorstva gospodinom  Butkovićem. Uz predstavnike triju sindikata ( NSPPBH- Petar Grubišić, Hrvoje Zemunik i Nediljko Bulić), na sastanku su sudjelovali državni tajnik za more, ravnateljica AZOLPA-a, predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Uprave Jadrolinije.

 

Sastanak je sazvan na temu razmjene mišljenja oko osiguranja adekvatne materijalne pomoći kako bi Jadrolinija, njeni pomorci i ostali zaposlenici prebrodili razdoblje gotovo u potpunosti smanjene poslovne aktivnosti uzrokovane pandemijom(COVID-19).

 Uz suglasnost kolega iz druga dva sindikata sastanak je otvorio s uvodnim izlaganjem gosp. Nediljko Bulić, koji se o svom izlaganju prethodno usuglasio s kolegama Svalinom i Srzentićem.

 

 Bulić je naveo kako su sindikati tražili sastanak zbog zabrinutosti za radna mjesta i ostala stečena  prava  pomoraca i ostalih zaposlenika Jadrolinije.

 

Između ostaloga navodi zabrinutost za sezonu i najavu drugog vala epidemije virusa, najavu recesije te kako će ista utjecati na plaće i radna mjesta i koliki će biti stvarni minus, odnosno ako podbaci sezona sukladno očekivanjima, koliko će potonuti Jadrolinija do početka sezone 2021(remonti, plaće i ostali troškovi) te kako će se to sve odraziti na obnovu flote i buduću konkurentnost na tržištu u linijskom prometu.

 

Također Bulić navodi zabrinutost za potpisivanje Novog NKU-a, te potpisivanje novog obračuna plaća za pomorce koji je bio preduvjet za potpisivanje kolektivnog ugovora.

 

Ističe kako je država osigurala gotovo svima potpore za plaće osim Jadroliniji te naveo kako kad država treba uzeti od Jadrolinije, onda je ista državna tvrtka, a kada država svima daje Jadrolinije i njenih zaposlenika nema.

Navodi kako pomorce i ostale zaposlenike žalosti kad vide  kako neka poduzeća kojima se isplaćuje potpora  4000 kn od države najavljuju isplate dividende. Također je istaknuo kako je žalosno, a što vjerojatno i ministar dobro zna, kako  u Jadroliniji više od polovice pomoraca imaju minimalne plaće, tj. plaće manje od potpora (4000 kn) koje je država isplaćivala za firme i poduzeća pogođena krizom.

 Bulić je istaknuo kako je kriza u punome smislu pokazala kakva su stvarna primanja pomoraca te naveo kako je većina od 750 pomoraca koji su bili ili su još kod kuće žive gotovo na aparatima za preživljavanje s plaćama od 4000 kn bruto kormilara ili 5000 kn bruto trećeg časnika, a slična se situacija ponovno očekuje na jesen.

 

Ministar je istaknuo kako sindikati ne trebaju biti zabrinuti po pitanju Jadrolinije iz razloga što još do sada nisu u pitanje dovedene ni plaće,a ni radna mjesta. Također je rekao kako će Jadrolinija dobiti dio kolača od 10 milijardi eura dobivenih od EU.  Istakao je kako bi se sindikati trebali fokusirati na potpisivanje NKU-a s Upravom i malim brodarima te predložio da se ponovno svi nađemo na sastanku za 15 dana. Također je dodao kako je on sada tehnički ministar i kako je trenutno do izbora i tehnička vlada te da su na taj način i njihove ovlasti ograničene.

 

Kolege iz SPH i SSPJ također su istakle važnost potpisivanja NKU-a, te zatražili od ministra da malo potakne i male brodare kako bi se ubrzao postupak potpisivanja NKU-a. Predlažu i moratorij na plaće ovisno razvoju situacije s virusom.

 

 Bulić se složio  s Ministrom, ali je napomenuo da je tehnička vlada donijela odluku o isplati regresa za državne službenike i namještenike u iznosu od 300 mil. kuna, a da se od radnika Jadrolinije traži da se odreknu svih stečenih prava. Također dodaje kako su se pomorci cijelo vrijeme suzdržavali od nezadovoljstva zato što se čekao izračun i potpisivanje novog modela plaća iz kojeg su s razlogom očekivali veća primanja te je isti bio preduvjet za potpisivanje Novog NKU-a.

 

 Bulić ističe kako je kao predstavnika radnika u Nadzornom odboru upoznat s financijskom situacijom u Društvo te da je mišljenja da bez pomoći Vlade neće biti moguće u budućem periodu servisirati sve obaveze, osim kreditnim zaduženjima, koje će poslije morati godinama vraćati, a koji će biti ubuduće izgovor za neisplatu stečenih prava pomoraca i radnika Jadrolinije te za povećanje plaća pomoraca. Također je naveo kako će  Jadrolinija kreditnim zaduživanje za plaće izgubiti sposobnost  za obnovu flote te se iz tog razloga mogu dovesti u pitanje i buduće koncesije na linijama .Isto  je naglasio kako bez obzira na tehničku vladu Ministar može pomoći Jadroliniji jer se u njega nalazi i platno i škare.

 

Sastanak je završio uz obećanje ministra kako će sve učiniti da pomogne Jadroliniji.

Predsjednik G.O. NSPPBH – Nediljko Bulić

 

 

 

Last modified: 01.06.2020