IZJEDNAČAVANJE POMORSKOG DODATKA

17.08.2020

                                                                                                             Split  17.08.2020

 

 

 

 

 

                                                                      UPRAVA DRUŠTVA JADROLINIJA

                                                                      N/P PREDSJEDNIK UPRAVE

                                                                      Gosp. David Sopta

 

 

PREDMET: Izjednačavanje pomorskog dodatka

 

 

Poštovani,

 

Sukladno Vašem prijedlogu sa sastanaka u Splitu slobodni smo Vas podsjetiti na Vaš prijedlog o postupnom izjednačavanju pomorskog dodatka za sve pomorce.

Obzirom kako se sada nalazimo u postupku i pregovorima za prelazak na novi način obračuna plaća smatramo kako je prilika da se  pomorski dodatak izjednači i vrati kako je to nekad bilo,(do 1993 godine) kada su svi pomorci imali isti pomorski dodatak.

Također smatramo da Vam je poznata činjenica kako velika većina pomoraca smatra kako dosadašnji način obračuna različitog iznosa pomorskog dodatka po zvanjima nije pravedan te kako se odgovornost zapovjednika, upravitelja i časnika treba kvalitetno vrednovat i razlikovat u iznosima plaća, a ne kako je to sada slučaj u različitim iznosima pomorskog dodatka.

Glavni odbor NSPPBH podržava prijedlog Uprave za postupnim izjednačavanjem pomorskog dodatka te smatra kako je sada pogodan trenutaka da se sa istim krene u postupnu realizaciju, obzirom na postupak  pregovora o prelasku na Novi način obračuna plaća kroz budući Sporazum o plaćama pomoraca. Isto tako smatramo  kako bi sad trebalo riješiti razlike i povećanje plaća po  stručnoj spremi i zvanju  na brodu.

Također smatramo kako su   načinom  isplate i vrednovanje pomorskog dodatka  u ono vrijeme pomorci  dovedeni u zabludu od tadašnje Uprave, iz razloga što  se u ta vremena pomorcima povećavao pomorski dodatak dok su se ostalim zaposlenicima povećavali koeficijenti. Tada je takav način isplate i vrednovanja pomorskog dodatka pomorcima  na neki način bilo prihvatljivo, iz razloga što nisu bile smjene na brodovima kakve sada poznajemo te su puno više boravili na brodovima i naravno imali veće novčane prihode, što sada nije slučaj iz razloga što pomorci ostvaruju pravo na pomorski dodatak isključivo dok se nalaze na

brodu. Usporedbe radi tada je zapovjednik imao koeficijent nešto manji od tehničkog inspektora, a sada je ta razlika značajna te zapovjednik ima za trećinu manji koeficijent kao i ostali pomorci za usporedbu sa nekim zvanjima na kopnu.

Nadamo se kako će te uzeti u obzir naše prijedloge i sugestije te pokrenuti postupak za postupno izjednačavanje pomorskog dodatka za sve pomorce te na taj način ispraviti još jednu u nizu nelogičnosti ili nepravde prema pomorcima.

S poštovanjem,

Nediljko Bulić, predsjednik Glavnog odbora NSPPBH

 

 

Last modified: 17.08.2020