Zapisnik sa 02.sjednice Glavnog odbora NSPPBH.13.03.2020

17.08.2020

 

PREDMET: Zapisnik sa 02. sjednice trećeg saziva GO  NSPPBH.

 

DNEVNI RED:

 

  1. Usvajanje dnevnog reda.
  2. Usvajanje zapisnika sa 1.  sjednice Glavnog odbora .
  3. Rasprava o prijedlogu novih plaća za pomorce.
  4. Rasprava o izjednačavanju pomorskog dodatka.
  5. Razno

 

Sjednica je održana 13.08.2020. u prostorijama sindikata Ante Petravića 23.

Članovi Glavnog odbora koji su sudjelovali na sjednici: Petar Grubišić, Nediljko Bulić, Denis Parađina, Božidar Milić, Maroje Kusijanović, Ivana Elez.

Članovi Nadzornog odbora: Ivan Pleić i Nenad Peran, opravdano odsutan član Ivica Miškić .

Povjerenici:  Ivan Rudić i Dražen Bulić

Opravdano odsutni članovi Glavnog odbora: Ante Senad Berbić, Matej Trinajstić i Frane Trumbić

 

Predsjednik Glavnog odbora NSPPBH, gosp. Nediljko Bulić, pozdravio je sve prisutne i utvrdio kvorum te otvorio 2. redovnu sjednicu Glavnog odbora NSPPBH.

Ad 1.) Usvajanje dnevnog reda.

Članovi glavnog odbora donijeli su jednoglasno sljedeći:

ZAKLJUČAK:

Dnevni red  je usvojen jednoglasno

Ad 2.) Usvajanje zapisnika sa 1. sjednice

Članovi glavnog odbora donijeli su slijedeći :

ZAKLJUČAK:

 Zapisnik je usvojen jednoglasno.

Ad 3.  Rasprava o prijedlogu novih plaća.

Članovi pregovaračkog tima Parađina,Grubišić, Bulić i Rudić su otvorili raspravu oko dodataka za plaću. U načelu su svi složni sa budućim izračunom osnovnih  plaća, ali postoji puno nejasnoća oko dodataka na plaće, a najviše oko dodataka do 12. sati što se svi slažu da je nerealno kako bi u budućnosti dodatak za rad bio isti za primjerice 8 ili 11 sati.

U nastavku je predsjednik sindikata Grubišić izvijestio Glavni odbor o detaljima sastanka sindikata u Dubrovniku te naveo kako su sindikati potpisali zajednički sporazum o nastupanju i poduzimanja sindikalnih mjera ukoliko  ne dođe do potpisivanja sporazuma o plaćama pomoraca sukladno zaključcima sa sastanka u Rijeci o potpisivanju sporazuma  najkasnije do 01.10.2020.

Također je naveo svoju zabrinutost o potpisivanju sporazuma o plaćama iz razloga što još nije jasno dosta stvari u svezi dodataka na plaću ni pregovaračima, a smatra kako na kraju treba dati svoju zadnju riječ članstvo sindikata.

Bulić je naveo kako se o načinu plaća za pomorce raspravlja 11. godina te kako su prethodne godine sve Uprave zavlačile oko problema plaća.

Napokon nakon tolikih godina da postoji spremnost Uprave da se nešto promjeni na bolje, ako opet nije po tko zna koji put samo da se dobije  na vremenu, a što se nada da neće biti i ovaj put.

Naveo je kako o pitanju plaća za pomorce razgovarao i sa resornim ministrom te zatražio i od njega pomoć kako bi se sporazum o plaćama što prije počeo primjenjivati i kako bi se osigurala sredstva za isti.

Također je naveo svoju zabrinutost zbog dodataka za plaće koji su još potpuno nejasni i koji nisu odrađeni ni usklađeni sa sindikatima, a vremena je sve manje te se po najavama stručnjaka i medija  pandemija korona virusa  ponovno vraća još veća i opasnija, a sa njom i svi problemi.

ZAKLJUČAK:

NSPPBH će izraditi svoj prijedlog povećanja dodataka na plaće sukladno predloženom prijedlogu tablica plaća uz povećanje naknade po odrađenom broju sati rada na pojedinim linijama.

Ad 4.) Rasprava o izjednačavanju pomorskog dodatka.

Predsjednik Glavnog odbora Bulić je naveo kako je za točku dnevnog reda stavio izjednačavanje pomorskog dodatka iz razloga što je to bio prijedlog Uprave prije početka korona krize te kako isti ne bi otišao u zaborav.

Rudić Ivan je naveo kako se slaže s prijedlogom da se pomorski dodatak svima postepeno izjednači, ali da  treba voditi računa da se zapovjednom kadru sukladno stručnoj spremi i odgovornosti posla podignu plaće, a pomorski dodatak da bude svima isti.

Svi ostali sudionici sastanaka su bili složni sa Rudićevim prijedlogom.

ZAKLJUČAK:

Članovi Glavnog odbora su suglasni sa svim navedenim te će se uputiti dopis Upravi Društva kako bi se počelo sa postepenim povećanjem pomorskog dodatka.

Ad 4.) Imenovanje Povjerenika

Za povjerenika za Riječko okružje je predložen Silvijo Burić, za Zadrsko okružje Ivan Rudić, a za Splitsko okružje Dražen Bulić.

 ZAKLJUČAK:

Glavni odbor je jednoglasno odlukom imenovao predložene povjerenike za Rijeku, Zadar i Split.

 Sastanak je završio u 13.00 sati

U Splitu 14.08.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 17.08.2020