PRIJEDLOG ZA NASTAVAK PREGOVORA ZA NOVI NKU

20.01.2021

                                                                                                                                  Punat   20.01.2021

 

                                                                                                                                                                                                         UPRAVA DRUŠTVA JADROLINIJA

N/P PREDSJEDNIK  

Gosp.David Sopta

N/P. PREDSJEDNIK PREGOVARAČKOG

ODBORA ZA NKU ZA POMORCE

Gosp. Vladimir Svalina

 

 

PREDMET: Nastavak pregovora za novi NKU

 

Poštovani,

 

S obzirom  na dosadašnje pozive za nastavak pregovora za   NKU za pomorce   opet   Vas pozivamo   na  nastavak  istih ,  a razloga je mnogo.

Istaknuli bi dva najvažnija razloga, a to su :

  1. Pojavnost konkurencije na našem tržištu.
  2. Usklađivanje plaća i prava pomoraca u skladu važećim zakonom.

Prvi razlog je  javljanje na buduće natječaje konkurentnih brodarskih kompanija sa znatno starijim brodovima, ali i sa nižom cijenom rada, odnosno manjim brojem članova posada na njihovim brodovima. Zbog  niže cijene rada postoji velika mogućnost da Jadrolinija na budućim koncesijskim natječajima izgubi neku od linija, gubljenjem linija dovode se u pitanje radna mjesta pomoraca kao i stabilnost poslovanja Jadrolinije.

       Drugi razlog su usklađivanje plaća, odnosno završetak pregovora i potpisivanje Sporazuma o plaćama pomoraca . Potpisivanjem Sporazuma o plaćama pomoraca otklonila bi se i zadnja prepreka za potpisivanjem novog NKU-a, isto tako Novim ugovorom bi se regulirali formacijski sastavi  brodova, odnosno broj članova posada na budućim natječajima za brodske, brzobrodske i trajektne linije te otklonila mogućnost nelojalne konkurencije.

Iz gore navedenih razloga pozivamo Vas na nastavak pregovora u što kraćem vermenskom periodu, kako bi se očuvala radna mjesta, povećala primanja pomoraca i zaštitilo Društvo od negativnih utjecaja na financijsko poslovanje.

  Kao i do sada NSPPBH i dalje je mišljenja kako se bez povećanja cijena karata neće steći uvjeti za potpisivanje Sporazuma o plaćama, a bez Sporzuma teško da će se doći i do potpisivanja Novog NKU-a. Mišljenja smo također kako je opravdano povećanje cjene karata, koje bi za putnike bilo minorno, a za Hrvatske pomorce ogromno, a odgovornost ako se izgubi i jedna linija ili radno mjesto bit će na svima.

S poštovanjem,

 

Last modified: 20.01.2021