SMJENE POMORACA

23.02.2021

Split  23.02.2021

 

 

                                                                           UPRAVA DRUŠTVA JADROLINIJA

                                                                           N/P PREDSJEDNIK

                                                                           Gosp. David Sopta

 

PREDMET: Smjene pomoraca

 

 

Poštovani,

 

   Kao predstavnici radnika i socijalni partner poslodavca u zadnje vrijeme dobivamo stalne pritužbe pomoraca  glede   smjenskog rada na brodovima, koji  je postao neredovit i  nepredvidljiv.

   Pomorci su uvijek do sada bili spremni  odraditi  više i bolje kada je  to bilo potrebno i kada se to od njih zatražilo. Tako je bilo i na vrhuncu pandemije korona virusa. . Pandemija posustaje , a pomorci još i dalje kao i u jeku najveće pandemije nemaju redovite smjene.  Osobito tu mislimo na  mornare, kormilare, ali i časnike.

   Zbog  zatvaranja ugostiteljskih objekata na brodovima, na brodove  su ukrcani  dodatni mornari,  takozvani Covid redari  tako da se u zadnje vrijeme nerijetko dešava da mornari budu ukrcani na brod tjedan dana u svojstvu mornara, tjedan u svojstvu takozvanog Covid redara , a nakon toga  umjesto tjedan dana odmora događa se  da produže još jedan tjedan na brodu u svojstvu mornara. Isto tako se zna dogoditi da mornar nakon tjedan dana iz noćne smjene produži u dnevnu smjenu.                               Navedeni način rada možemo prihvatiti kao iznimku , ali ne nikako kao praksu te isti  smatramo neprihvatljivim, opasnim te u suprotnostima sa  odredbama Zakona o radu  i  normama rada.

   Iz zapisnika sa sjednice Radničkog vijeća smo upoznati kako je Uprava Društva donijela namjeravanu odluku za zapošljavanje 136. pomoraca. Međutim postaje nam nejasno zašto se ista odluka ne provodi ili ako se i provodi, zašto provodi sporo i neprimjetno.

  Također nam je iz razgovora sa kolegama pomorcima poznato kako se  isti javljaju sa potrebnim ovlaštenjima na aplikaciju Jadrolinije za zapošljavanje,  te  kako se njima povratno nitko ne javlja . Sada trenutno  imamo situaciju kako s jedne strane uprava donosi odluke o zapošljavanju i popunjavanju radnih mjesta pomoraca,  s druge strane pomorci se javljaju za posao, ali nitko ne odgovara na njihove upite .        Iz toga razloga smo mišljenja kako je potrebno napraviti dodatni napor  kako bi  se pokrenulo brže i efikasnije popunjavanje radnih mjesta pomoraca  ,te smatramo kako bi službe  zadužene za to  po tom pitanju  trebale  žurnije  postupati nego kako su to činile do sada.  Isto tako smatramo kako bi pomorci trebali biti  na vrhu svih prioriteta te kako bi svi skupa unutar društva trebali postati svjesni činjenice kako su  tu radi pomoraca i na usluzi pomorcima, kao što su pomorci tu radi putnika i na usluzi  putnicima, kranjim korisnicima  usluga naše djelatnosti.

   Zbog svega prethodno navedenoga  pozivamo Vas kao Poslodavca da učinite korak više te potaknete odgovorne službe na brže i efikasnije provođenje donesenih odluka, a sve to na dobrobit i zadovoljstvo pomoraca.

S poštovanjem,

Last modified: 23.02.2021