SRAMOTA

20.04.2021

 

                                                                                                             Split  20.04.2021

 

 

 

         SRAMOTA

 

    Kako svih godina do sada tako i sada kolege sindikalisti  prikrivaju svoje nesposobnosti i neznanja, a izbore pokušavaju provest na sve načine samo ne kako je to zakonom propisano. Kao podsjetnik , 2017. godine gospoda iz SPH su na sudu u Zagrebu tražili poništenje izbora za Radničko vijeće i Nadzorni odbor  iz razloga što misle kako se sve mora odvijat kako  su oni to zamislili , a ne kako to slovo zakona  kaže.

 

     NSPPBH   se proziva da je sekta,  a takvo prozivanje  zasigurno puno više govori o onome tko je to  napisao nego o onome kome je napisano. U strahu su velike oči, kako su pomorci u međunarodnoj plovidbi zadovoljni SPH i njihovim radom takvo zadovoljstvo s njima dijele i  pomorci u nacionalnoj plovidbi, čemu u prilog ide osipanje članstva SPH. Za to nije kriv trokut kojeg oni prozivaju i NSPPBH, već njihovo ponašanje prema svojim članovima, a i šire što je jasno vidljivo iz zadnjeg dopisa koji je objavljen na stranicama SPH. Ne znam da li se to može uopće nazvati dopisom, ali ako postoji interesna skupina u Jadroliniji, onda to nisu zasigurno volonteri iz   “sekte “ NSPPBH  kako su poštovane kolege to  nazvali.

Vratimo se na izbore. Glede ovih izbora  NSPPBH je sukladno Odluci o raspisivanju redovnih izbora za radničko vijeće predložio svog člana i njegovog zamjenika za Izborni odbor.Da se ne lažemo, svi dobro znamo postupak izbora  radničkog vijeća i znamo kako se isti provode sukladno Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća.

 

 

Idemo redom:

 

Sukladno Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća 23.03.2021. donosi se Odluka o raspisivanju redovitih izbora  radničkog vijeća.

 

Sukladno Pravilniku 31.03.2021. Radničko vijeće donosi odluku o imenovanju tri člana Izbornog odbora i njihova tri zamjenika.

 

   SPH 01.04.2021. šalje dopis članovima Izbornog odbora i Upravi Jadrolinije u kojem predlažu način provođenja izbora u kojem na kraju navode kako smatraju da dosadašnji način glasovanja ( koji je osmislio SPH prije 25. godina) omogućava manipulacije ubacivanjem dodatnih listića u glasačke kutije za vrijeme i nakon glasanja.

 

  Član Izbornog odbora Vedran Smolčić 06.04.2021. šalje dopis  Sindikatima i Upravi u kojem navodi kako je Izborni odbor neovisno tijelo koje je dužno postupati prema Pravilniku o postupku  izbora  radničkog vijeća, također navodi kako miješanje sindikata u rad Izbornog odbora nije u skladu sa zakonom.

 

  Član Izbornog odbora Vedran Smolčić 06.04.2021. šalje dopis NSPPBH i Radničkom vijeću na znanje, u kojem navodi kako smatra  da se  obraćanjem SPH Izbornom odboru i Upravi Jadrolinije vrši  pritisak  na Izborni odbor  i na odluke Izbornog odbora. Zaključno smatra kako ostala dvojica kolega koje je predložio SPH i SSPJ ne  žele postupati  u skladu i kako to propisuje Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća, već po naputcima sindikata.

 

   NSPPBH  06.04.2021. šalje  dopis  u kojem traži od Radničkog vijeća , koje je imenovalo Izborni odbor, da poduzme određene mjere kako bi se  osiguralo provođenje izbora u skladu sa Pravilnikom o postupku izbora Radničkog vijeća.

 

   Glavni tajnik SPH gosp. Neven Melvan 08.04.2021. godine šalje dopis  Izbornom odboru, Sindikatima i Upravi Jadrolinije  u kojem na kraju dopisa prijeti potpisniku Hodograma ( članu Izbornog odbora Vedranu Smolčiću) kako će još večeras osobno protiv njega podnijeti prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova i Ravnateljstvu civilne zaštite.

 

   Za sve prethodno navedeno postoje  pisani tragovi  i dokazi. Jedini tko je minirao izbore od početka za Radničko vijeće su gospoda iz SPH. Jedini koji ljudima mažu oči  su gospoda  iz SPH što  se i vidi iz objavljivanja  dijela  mišljenja odvjetničkog ureda Vukić koji njima odgovara.  Jedina interesna skupina  su gospoda iz SPH koji jedini znaju  “istinu “ i  govore  istinu, samo što ih demantiraju njihovi dopisi,  te njihove  obmane i laži , a svi ostali su sektaši , lopovi i nevaljanci .Zato  i glasi  naslov ovog dopisa kako glasi, jer sve ovo što se radi  od izbora do izbora je SRAMOTA!

 

  Ovim putem molim  gospodu  iz SPH da napišu i objavite koliko se puta NSPPBH obratio  izbornom odboru u ovom postupku izbora za Radničko vijeće.

   Od početka cilj  SPH  je provođenje izbora na sve načine ,osim na način kako to propisuje Zakon o radu odnosno Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća.

   U dopisu koji je poslao  nacionalni inspektor  gospodin Antun Aljinović 06.04.2021. ,nakon što je Poslodavac odbacio  mogućnost elektroničkog glasovanja, navodi da preostaje još samo mogućnost dopisnog glasovanja.

Dakle sve su mogućnosti prihvatljive osim one zakonske, a to je neposredno i tajno glasovanje.  U ovom slučaju zabrinutost  SPH  za “zdravlje” pomoraca   je  zabrinutost  samo za izborni rezultat.

   Manipulacije su moguće na sve načine osim na način neposrednog i tajnog glasovanja, a isto mogu jamčiti jedino birački odbori koje je za tu svrhu i predvidio zakonodavac. Svaki sindikat predlaže po jednog člana biračkih odbora kako bi nadzirali i provodili izbore, a SPH i SSPJ  pokušavaju na sve načine zaobići biračke odbore, kako bi mogli dopisno putem silnih omotnica na brodovima  utjecati na radnike i njihovu volju. Na koji bi se način osiguralo ukrcanim pomoracima za vrijeme izbora tajnost glasovanja na brodovima ? Došle bi poštom omotnice na brod , i kako dalje, možda da netko od nadređenih  zove jednog po jednog pomorca  da glasa pod  prismotrom i naputkom.

 

   Gospodo kako ste naveli u svom dopisu “nisu radnici Jadrolinije slijepi” ,  i vjerujem da će svoj glas dati onima za koje smatraju da će najbolje štititi njihove interese .

 

Last modified: 20.04.2021