02.06.21 Održan je sastanak sindikata i uprave Jadrolinije

10.06.2021

                                                                                                             Split  10.06.2021

 

 

 

PREDMET: Sastanak Sindikata i sastanak sa predstavnicima Uprave

 

 

 

Dana 02.06.2021. u Rijeci su se sastali predstavnici NSPPBH,SSPJ i SPH kako bi se finalno usaglasili oko prijedloga Novog NKU-a.

Naime, NSPPBH je prethodno poslao nekoliko prijedloga za izmjenu teksta koje su kolege iz druga dva sindikata i prihvatila. Zaključeno je kako će se u periodu od narednih tjedan dana konačni prijedlog NKU-a, poslati predstavnicima brodara.

Gospodin Svalina kao predsjednik pregovaračkog tima sindikata nas je obavijestio kako su iz udruge brodara poslali imena novog sastava njihovog pregovaračkog tima.

U novom sastavu pregovaračkog tima na strani brodara se našlo i ime bivšeg zaposlenika SPH gosp. Luka Mišić, koji je ujedno bio i dio pregovaračkog tima  sindikata za NKU-a. Predstavnik NSPPBH gosp.Bulić je izrazio zabrinutost te zatražio da se sa pravne strane provjeri sudjelovanje gospodina Luke Mišića u pregovorima od strane brodara, obzirom na njegovo prethodno dugogodišnje sudjelovanje  na strani sindikata.

Nakon sastanka sindikata održan je sastanak sa predstavnicima Uprave Jadrolinije.

Na sastanku se razgovaralo o isplati hranarine pomorcima po njihovom ukrcaju na  brod. Također se razgovaralo o nastavku pregovora za Novi NKU. Od strane predstavnika uprave smo dobili informaciju kako će se kroz dva tjedna sindikati pozvati na nastavak  pregovore sa brodarima oko Novog NKU-a.

Predstavnici SSPJ su u nastavku iznjeli kako se u narednom periodu može očekivat odljev časničkog kadra iz Jadrolinije, obzirom na činjenicu kako je Tankerska plovidba ušla u kabotažu te uz katamarane nabavlja i dva trajekta. Također su naveli kako su i njima ponudili plaće u iznosu od 28000 kuna, koje su puno veće nego u Jadroliniji.

Predstavnik NSPPBH Bulić je iznio da su na sličan način ponuđene plaće pomorcima Brodospasa dok nisu potpisali ugovore na određeno, a poslije se zna što je bilo sa Brodospasom. Također je naveo kako je prethodna uprava sa Klancom na čelu predlagala da zapovjedni kadar pređe na menađerske ugovore na određeno radno vrijeme 1+3 sa znatno većim plaćama. Bulić je na kraju rekao kako predstavnici NSPPBH već više od godinu dana upozoravaju na ulazak drugih brodara u područje linijskog prometa te na gubitak linija i radnih mjesta, isto tako je napomenuo kako će privatni brodari možda i zaposliti časnički kadar sa visokim školskim obrazovanje, što nije siguran da će se dogodit i sa ostalim zvanjima na brodu.

Na kraju predstavnici NSPPBH su iznijeli kako će NSPPBH nakon 01.07.2021, ukoliko se ne osiguraju obećana sredstav za plaće i pomoć Jadroliniji, organizirati prosvjed, kako bi se ukazalo na probleme plaća pomoraca u Jadroliniji, ali i na probleme vezane uz obnovu flote Jadrolinije i očuvanje linija i radnih mjesta radnika Jadrolinije. Također su pozvali i kolege iz SSPJ i SPH da se pridruže prosvjedu, ukoliko dođe do istoga početkom srpnja.

Last modified: 10.06.2021