Odluka o održavanju prosvjednog skupa

02.07.2021

Šibenik , 01.07.2021

 

 

                                                                UPRAVA DRUŠTVA JADROLINIJA

                                                                N/P PREDSJEDNIK

                                                                Gosp. David Sopta

 

                                                                 SKUPŠTINA DRUŠTVA JADROLINIJA

                                                                 N/P PREDSJEDNIK

                                                                 Gosp. Oleg Butković

 

 

 

PREDMET: Obavijest o održavanju prosvjednog skupa radnika  u Društvu  Jadrolinija

 

 

Poštovani

 

   Vjerujemo kako ste upoznati sa činjenicom kako ni nakon trinaest godina dijaloga  nije došlo do   nikakvog  sporazuma   u pregovorima  oko novog Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce u nacionalnoj plovidbi.

   S obzirom kako se na uvjete života i rada   pomoraca   primjenjuju odredbe  Nacionalnog kolektivnog  ugovora iz 1998. godine, više je nego jasno kako su pomorci zakinuti za svoja  materijalna i  ostala prava.

 

     Prema informacijama i saznanjima s kojima raspolaže NSPPBH  više od polovice pomoraca Jadrolinije prima dodatak na minimalnu plaću, kako bi se ispunila zakonska obaveza o minimalnoj plaći u RH. Uz iznimno niske plaće i mali  iznos hranarine, koja je nedostatna za normalnu prehranu pomoraca, problemi su i u uvjetima rada poput smještaja pomoraca u starim i dotrajalim kabinama prastarih klasičnih brodova i brodova u međunarodnoj plovidbi te neredovite smjene pomoraca.

 

  U dobroj vjeri NSPPBH je skupa sa kolegama iz druga dva sindikata sudjelovao u pregovorima te vjerovao kako će doći do  potpisivanja Novog NKU- a, kojim bi se riješili navedeni problemi, ali i još niz drugih stvari.

   Nažalost ni nakon 13. godina do toga nije  došlo te je NSPPBH prisiljen na provođenje sindikalnih akcija u svrhu poboljšanja primanja i ostalih prava pomoraca u nacionalnoj plovidbi.

  Iz  prethodno navedenih razloga  Glavni odbor Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske donio je jednoglasno odluku o održavanju  prosvjednog skupa  u Splitskoj gradskoj luci tijekom početkom mjeseca srpnja.

  Ukoliko se mirnim prosvjedom stvari ne pokrenu na bolje nastavit će se provoditi i ostale  sindikalne akcije do ispunjenja zahtjeva za boljim uvjetima rada, većom plaćom  i dostatnom hranarinom

Mirni prosvjed će biti održan početkom srpnja 2021. godine, sukladno Zakonu o javnom okupljanju, isto tako sukladno članku 7. Zakona o javnom okupljanju će se odrediti točan datum i vrijeme održavanja, o čemu će te biti naknadno obavješteni.

 

 

S poštovanjem,

 

Last modified: 02.07.2021