SASTANAK SINDIKATA I UPRAVE U ZAGREBU 21.07.2021

22.07.2021

Šibenik  22.07.2021

 

SASTANAK SINDIKATA I UPRAVE  U ZAGREBU  21.07.2021.

 

Poštovane kolegice i kolege

 

    Dana 21.07.2021 .u Zagrebu je održan sastanak sindikata koji djeluju u društvu Jadrolinija i Uprave Jadrolinije . Sastanku su nazočili  Ministar MMPI  Gosp. Oleg Butković,  državni tajnik. Gosp. Josip Bilaver , predsjednik NHS gosp. Krešimir Sever  i predsjednik SSSH  Mladen Novosel .

Tema sastanka je bila potpisivanje NKU-a  za Hrvatske pomorce , i zaključci sa sastanka u MMPI održanog 07.07.2021.

    Glavna rasprava se vodila oko  zaključka br 1 tj .privremene mjere povečanja koeficijenata pomorcima Jadrolinije za 0,25 , a koja bi se provodila do 01.01. 2022. tj. do  stupanja na snagu  i pune primjene novog NKU-a

  Glede zaključka  br.1 dogovorenog 07.07.2021.  NSPPBH je i nadalje ostao pri svojim stajalištima  ,dok se  kolege iz ostala dva sindikata  nisu složila  sa istim .

SSPJ i SPH su svoju odluku  Ministru i Državnom tajniku objasnili na način, kako njima   nije prihvatljivo da  ostali  pomorci dobiju jednako  povećanje koeficjenta kao i zapovjednici.

   S obzirom  na  činjenicu kako sva navedena zvanja na brodu od vježbenika palube do trećeg časnika palube imaju manje osnovne plaće od zakonom propisane najmanje plaće u Republici Hrvatskoj i kako je ovo samo privremena mjera   ostaje nejasno zašto je predstavnicima SSPJ i SPH ovaj prijedlog neprihvatljiv . Također smatramo kako će pomorci sa najmanjim primanjima  na ovaj način ostati zakinuti za značajna financijska sredstva .

  Naglašavamo  da  su sva tri sindikata prošle godine 30. rujna potpisali zajednički sporazum po kojem se tražilo da se svim pomorcima poveća vrijednost koeficijenta  za 0,35 . U rujnu prošle godine takav način povećanja koeficijenta nikome od sindikata nije bio sporan te nitko nije  smatrao isto povećanje koeficjenta za sve  pomorce diskriminirajućim prema časničkom kadru, iz razloga što se prošle godine u rujnu radilo kao što je slučaj i sada o privremenoj mjeri, do potpisivanja Novog obračuna plaća i  Novog NKU-a za pomorce u nacionalnoj plovidbi.

 Po završetku sastanka kolege iz SSPJ i  SPH su kazali kako će kroz par dana dostaviti njihove prijedloge privremenog povečanja plaća .

 

S poštovanjem

Last modified: 22.07.2021