MOST ŽIVOTA

09.09.2021

                                                                                                             Split  06.09.2021

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

N/P PREDSJEDNIK VLADE

Gosp. Andrej Plenković

 

 

  Predmet: Most života

 

Poštovani,

 

Prije samo nekoliko mjeseci bili smo svjedoci  povijesnog događaja prometnog povezivanja juga Hrvatske sa ostalim dijelovima Lijepe naše. Impozantna građevina po svojoj veličini i cijeni ispunila je želje i očekivanja građana cijele Hrvatske, a najviše građana Dubrovačko – neretvanske županije.

 

Nakon ovakvog velikog i skupog projekta gradnje mosta i povezivanja poluotoka Pelješca sa ostatkom zemlje, nadamo se kako će na red doći i projekti poput obnove flote nacionalnog hrvatskog brodara Jadrolinije.

Moram naglasiti kako su brodovi Jadrolinije mostovi života otočnom stanovništvu, kao što su i most između Hrvatske  i Italije te gradova Dubrovnika, Splita, Zadra , Ancone i Barija.

Jadrolinija je u 100% vlasništvu RH, te njen razvoj ovisi isključivo o vlasniku, odnosno o Vladi RH. U Jadroliniju se kao nacionalnog brodara nikada nije manje ulagalo u njenoj  dugoj povijesti , a kao što  znate radi se o poduzeću koje je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Od pojave i širenja zaraze koronavirus Jadrolinija je pretrpila ogromne gubitke u poslovanju. To nije spriječilo Jadroliniju i njene radnike da nastave povezivati otoke i otočko stanovništvo mostom života, što otočanima Jadrolinija i njeni radnici  znače.

Vlada je učinila ogromne napore kako bi osigurala potpore javnom i privatnom sektoru za očuvanje radnih mjesta i održala gospodarstvo. Nažalost te mjere se nisu ni dotakle Jadrolinije, koja je bila pogođena sa dvije najvažnije gospodarske grane, turizam i promet. U ključnoj godini i nakon najuspješnije sezone 2019. godine Jadrolinija je donijela strateški plan obnove flote, kojim se trebala obnovit flota Jadrolinije i osigurati konkurentnost na sve većem tržištu u linijskom prometu. Nažalost plan se nekoliko puta od tada mijenjao te se je na kraju  sveo na gotovo ništa, s tim i nada u budućnost i opstojnost nacionalnog brodara Jadrolinije, kojeg sve više i više nagriza konkurencija.

Nekada ne tako davno bila je čast i ponos ploviti i raditi na brodovima Jadrolinije i u Jadroliniji, pomorci i radnici su bili ponosni na svoje brodove, plaće i uvjete rada. Danas je taj ponos prešao u borbu za opstanak i preživljavanje. Ne grade se novi brodovi, a time se  gasi nada za sigurniju i bolju budućnost radnicima i obiteljima Jadrolinije.

Pomorci Jadrolinije danas rade na prastarim klasičnim  brodovima, starim i neadekvatnim brodovima za udaljene otoke, u međunarodnoj plovidbi i  na katamaranima, a domaći navozi Trećeg Maja, Uljanika, Brodosplita i Brodotrogira stoje prazni i bez posla za svoje radnike.

Lijepo bi bilo kad bi Vlada potaknula i pokrenula gradnju novih brodova na domaćim navozima sa domaćom pameti te na taj način pokrenula  domaću brodogradnju i gospodarstvo, a ne da dozvoli da u budućnosti još jedan uspješna državna tvrtka postane slučaj za spašavanje poput Trećeg Maja ili Uljanika.

Još prošle godine se obećavala  gradnja čak 12. novih brodova za obnovu flote iz razno raznih fondova, od čega se na kraju odustalo nakon izrade plana i projekata za gradnju. Privatne firme ostvaruju nepovratna sredstva u milijardama kuna, dok firme poput Jadrolinije ne ostvaruju ni kune tih istih nepovratnih sredstava.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske Vlade ovim putem Vas još jednom molimo i pozivamo da skrenete pažnju na Jadroliniju i njene radnike te da pomognete u pronalaženju sredstava za poboljšanje uvjeta rada  te za kvalitetnu obnovu flote Jadrolinije. Sve to kako bi se očuvala radna mjesta 1800 radnika i njihovih obitelji, ali i ostalih firmi koje žive uz i od Jadrolinije. Na taj način vratit će te  ponos i dostojanstvo naših pomoraca i radnika Jadrolinije i ono najvažnije nadu za bolju budućnost i opstanak.

 

Nadamo se kako će te poduzeti konkretne korake i mjere kako bi se stvari pokrenule na bolje i kako bi se izbjegle neželjene situacije, poput onih da radnici moraju izlaziti na ulice borit se za opstanak svog poduzeća. Vi i vaša Vlada ste uspjeli u dovršetku najvećeg projekta izgradnje Pelješkog mosta, vjerujemo da će te se isto tako zauzeti  u izgradnji Jadrolinije i njene flote, kako bi nam služila na ponos  kao i Pelješki most.

 

predstavnik radnika u Nadzornom odboru Jadrolinije

zamjenik predsjednika Radničkog vijeća Jadrolinije

 

 

 

 

Last modified: 09.09.2021