PRIKAZ DNEVNOG RADA BRODA

21.09.2021

                                                                                                             Split  16.09.2021

 

UPRAVA DRUŠTVA JADROLINIJA

N/P PREDSJEDNIK

Gosp. David Sopta

 

 

PREDMET: Zahtjev za vraćanje sati rada u Prikaz dnevnog rada broda

 

Poštovani,

 

Nastavno na razgovor predsjednika Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske gosp. Anton Miculinić i člana uprave za tehničke poslove gosp. Vjekoslav Dorić vezano za dopis upućen od strane Nsppbh za prikaz dnevnog rada brodova koji voze na liniji Valbiska- Merag.

 

Pozivamo Vas još jednom da razmotrite problematiku prijevoza pomoraca Jadrolinije na liniji Valbiska- Merag. Ono što smo već u dopisu od prije naveli radi se o stečenom pravu pomoraca, iz razloga što im se prethodnih godina, prije ukidanja, u prikazu radnog vremena evidentirala dva dodatan sata za vrijeme provedeno u dolasku i odlasku pomoraca na brod.

 

Također napominjemo kako pomorci nisu uskraćeni samo za sate rada, već i za sate odmora. Obzirom kako pomorci rade smjene 7 dana brod, 7 dana kući, odnosno 12-12 sati dnevno, takav režim rada je više nego naporan, a poglavito tijekom visoke turističke sezone i velikih gužvi.  Pomorci na navedenoj liniji  nekim dijelom već su iscrpljeni do dolaska na brod, a još teže je kada se takav način rada ponavlja u kontinuitetu  sedam dana u tjednu.

 

Smatramo kako je ponovno vraćanje dva sata rada tim pomorcima u prikaz dnevnog rada broda opravdano i primjereno te najmanje što se može učiniti po pitanju nagrađivanja pomoraca za njihov rad i trud. Isto tako trošak za poslodavca nije značajan, a  potreba takvog načina rada na razini godine 2-3 mjeseca u visokoj sezoni.

 

Moramo također napomenuti kako po našim saznanjima nema više linija na kojima je organiziran prijevoz pomoraca na dnevnoj razini sedam dana u tjednu, 12-12 sati te iz toga razloga smo mišljenja kako za poslodavca ne postoji rizik za otvaranje nekih novih pitanja po navedenoj problematici.

 

Nadamo se uvažavanju naših primjedbi te skorom rješavanju otvorenog pitanja na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo naših pomoraca.

 

S poštovanjem,

 

Last modified: 21.09.2021