OBAVIJEST ČLANOVIMA NSPPBH

01.07.2023

 

OBAVIJEST    ČLANSTVU

 

Poštovani članovi ,

 

 

Dana 29.06.2023 godine u Rijeci je potpisan Novi Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu nakon 25 godina.

 

NSPPBH je osnovan 2008 godine a jedan od glavnih razloga i ciljeva osnivanja NSPPBH su bili ukidanje Sporazuma o minimalnom standardu i pravima pomoraca te potpisivanje novog i boljeg Nacionalnog kolektivnog ugovora, koji bi osigurao bolja primanja i veća prava pomoraca Jadrolinije.

Stariji kolege pomorci znaju kako je prije osnivanja NSPPBH u Jadroliniji na snazi tada bio Sporazum o minimalnom standardu i pravima pomoraca. Prema navedenom sporazumu tada su pomorci imali manja prava nego što je to bilo definirano Zakonom o radu i važećem NKU.

 

Već nakon nekoliko mjeseci od osnivanja NSPPBH uspješno je postignut dogovor o ukidanju lošeg i štetnog po pomorce sporazuma te su prvi put povećane plače pomorcima Jadrolinije u dvoznamenkastom postotku odnosno 12% . Borba i mukotrpni pregovori oko izrade i potpisivanja novog NKU-a su nastavljeni sve do jučer točnije do 29.06.2023 godine kada je napokon nakon toliko godina iščekivanja i truda potpisan Novi NKU.

Put u proteklih 15 godina nije bio ni malo lagan ni jednostavan, mjenjali su se predsjednici sindikata i članovi glavnog odbora NSPPBH a cilj je uvijek bio i ostao isti.

 

Ovim putem nam je želja da se zahvalimo svim prethodnim predsjednicima NSPPBH kao i svim prethodnim članovima G.O. NSPPBH. Veliko hvala svima te se iskreno nadamo kako smo ispunili barem dio Vaših očekivanja postignutim kroz pregovore. Hvala vam što ste se onda kao i mi sada borili sa punim srcem i sa istim žarom, a sve kako bi se konačno stiglo do cilja i potpisao NKU. Svi skupa ste zaslužni što se nama najupornijima pripremili put i stazu kojom smo morali kročiti do jučer , ataj put je bio jako zahtjevan , težak, trnovit i blatnjav u nekim situacijama i opasan.

 

Predsjednici koji su VODILI NSPPBH  od osnutka:

 

DAMIR RUŠINOVIĆ , IVO STANIČIĆ , GRGO DUJMOVIĆ , TOMISLAV URLIĆ , NEDILJKO BULIĆ , PETAR GRUBIŠIĆ i naš aktualni predsjednik ANTON MICULUNIĆ.

 

Posebna nam je želja prisjetiti se našeg preminulog predsjednika i prijatelja Tomislava Urlića. Te večeri kad smo se čuli , njegove zadnje riječi prije nego što je to veliko srce stalo bile su: « prijatelju odozgo ču naći načina da ti pomognem, žao mi je što te u ovoj borbi moram ostaviti sama « Veliki dobri Medo, kako je predsjednik NHS –a Krešemir Sever zvao od milja našeg Tomu, je vjerojatno sada ponosan na sve nas.

NA KRAJU VELIKO HVALA SVIM ČLANOVIMA SINDIKATA .HVALA VAM SVIMA ŠTO STE OSTALI UZ NAS CIJELO OVO VRIJEME DUGIH I MUOTRPNIH PREGOVORA, HVALA VAM ŠTO STE NAM BILI BEZUVIJETNA PODRŠKA I NA KRAJU HVALA VAM ŠTO STE IMALI VJERE.

 

POTPISIVANJEM NKU-a nije kraj borbe za bolja prava pomoraca , novi NKU je samo bilja startna pozicija za sve ono što slijedi u nastavku.

Last modified: 01.07.2023