PRIGOVOR HRT-u

04.07.2023

 Split,04.07.2023

 

 

                                                                 HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA

                                                                                   GLAVNI RAVNATELJ

                                                                                   Gosp. Robert Šveb

 

 

 

 

PREDMET:  Nepošteno i netočno izvještavanje javnosti

 

 

Poštovani,

 

Dana 03.07.2023. godine iz studija Zadra emitirana je radijska emisija Pomorska večer, na početku emisijeuvodna tema bila je potpisivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora u unutarnjoj plovidbi nakon četvrt stoljeća.

Naime, 29.06.2023. godine nakon 25. godina potpisan je Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu.Svečanost potpisivanja održana je u upravnoj zgradi Jadrolinije u Rijeci, na koju su bili pozvani uz goste i predstavnici medija, među njima i predstavnici HRT-a.

Ovim putem moramo Vam izraziti svoje žaljenje što se iz nama nepoznatog razloga  u navedenoj emisiji   nije izvjestilo javnost objektivno, istinito i profesijonalno, kako to nalaže struka.

U emisiji koja je emitirana puštene su snimke sa  izjavama predsjednika uprave Jadrolinije, predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske i Ministra MMPI, a da pri tome nisu puštena snimka sa izjavama predsjednika Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske i predsjednika Glavnog odbora istoga sindikata.

Smatramo kako Vaša kuća kao javni servis ima obavezu prema svima istu te kako bi  javnost trebali izvještavati objektivno, profesijonalno i istinito, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Nije se dogodilo iz razloga kako bi se pogodovalo jednom manje važnom potpisniku ( SPH), a na štetu drugog potpisnika (NSPPBH) kojega nisu uopće ni naveli kao potpisnika u emisiji, drugoga razloga ne vidimo. Nije prvi put da se cenzurira NSPPBH, više puta smo do sada  kontaktirali  urednike pomorske večeri i ukazivali na nepravednu praksu kod pozivanja u emisije ili izvještavanja uopće o događanjima u pomorstvu, što nije imalo nikakvog učinka. Od osnutka NSPPBH 2008. godine, NSPPBH kao najveći sindikata u RH nitko i  nikada od Vaših urednika emisija, koje su vezane za pomorstvo i pomorce, u emisiju nije pozvao nekoga iz NSPPBH,  iako se od samoga  početka zna da se radi o najvećem sindikatu .

Žalosno je kako se u navedenoj emisiji emitirano 03.07.2023 cenzurirao do kraja najveći i naj zaslužniji faktor za  potpisivanje ugovora NSPPBH,  kako je u uvodu naveo i Ministar Oleg Butković što naravno novinari nisu prenjeli. NSPPBH koji jedini  ima zakonsko pravo potpisati Nacionalni kolektivni ugovor, obzirom da ispunjava zakonsku obavezu i veći broj od 50% sindikalno organiziranih pomoraca. S druge strane se dao medijski prostor  Sindikatu pomoraca Hrvatske koji ima 23% sindikalno organiziranih pomoraca te koji uopće nije sudjelovao do kraja u pregovorima, osim u onom dijelu gdje su  opstruirali pregovore, što su jasno prepoznali i novinari iz izjave predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske. Sve to iz  razloga što Sindikata pomoraca Hrvatske  nije upućen do kraja o načinu obračuna plaća i rada, a javnosti se plasiraju netočne i neistinite informacije.

Kako ne bi bilo nesporazuma Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske je najveći sindikata koji okuplja pomorce u nacionalnoj plovidbi te čini 73% ukupno svih sindikalno organiziranih članova u RH, sukladno utvrđenoj reprezentativnosti od strane povjernstva MRMS.Iz svega navedenog dalo bi se lako zaključiti kako Sindikata pomoraca Hrvatske ima utjecaj na neke od Vaših urednika navedene emisije, što se iskreno nadamo da nije slučaj.

U slučaju za bilo kakva  pitanja stojim Vam na raspolaganju.

 

 

 

Last modified: 04.07.2023