O nama

Mi pomorci i ostali zaposlenici na brodovima/trajektima “bijele flote“ se bitno razlikujemo poslom, vrstom problema, tipom brodova na kojim plovimo, od svojih kolega koji plove na teretnim i ostalim tipovima brodova. Kako se u našoj državi događaju svakodnevne promjene u libeliriziciji tržišta, izdavanju pojedinih linija u koncesije, uskoro mogućnost davanja svih linija na javni natječaj, mogućnost privatizacije nacionalnog brodara Jadrolinije, a čiji smo mi zaposlenici, odlučili smo se kao Nezavisni sindikat pomoraca uključiti u ove navedene procese s ciljem zaštite svojih interesa. Svojim radom i djelovanjem u Društvu Jadrolinija, Mediteranskoj plovidbi, UTO“Kapetan Luka“ , te ostalim „malim brodarima“ pokušat ćemo spriječiti „nelojalnu konkurenciju“ koja se već događa, uglavnom nauštrb plaća pomoraca, neadekvatnog smještaja posade, smanjivanjem formacijskog sastava posada brodova za vrijeme plovidbe, ne osiguravanjem pomorcu tople hrane na brodu (kršenje konvencije o radu pomoraca iz 2006. god) i niz drugih prekršaja, a koje nadležne Vladine institucije ne sprječavaju.

Dana12. prosinca 2007. godine u Splitu na osnivačkoj skupštini, osnovan je novi sindikat pomoraca pod nazivom: Nezavisni Sindikat Pomoraca Putničkih Brodova Hrvatske, sa sjedištem u Splitu. Sindikat je više razine, te djeluje na području Republike Hrvatske na putničkim i ro-ro brodovima Društva Jadrolinija, ostalim putničkim i ro-ro brodovima u vlasništvu hrvatskih poslodavaca s djelatnosti u linijskom prijevozu putnika i vozila.

Registrirani: U registar udruga koji se vodi u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, dana 20. prosinca 2007. godine.